Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Μήπως πονάτε στο στομάχι; Δείτε τι φταίει

5/1/2016 10:41:00 πμ
Ένας στους πέντε Έλληνες υποφέρει κάποια στιγμή της ζωής του από έντονο πόνο στο στομάχι
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία ένας στους πέντε Έλληνες υποφέρει κάποια στιγμή της ζωής του από έντονο πόνο στο στομάχι.
Οι κυριότερες αιτίες πoυ πυροδοτούν το πρόβλημα αυτό είναι:

Δυσπεψία

Συνήθως προκαλείται μετά από υπερκατανάλωση φαγητού που διαστέλλει το στομάχι ή από ερεθισμό του στομάχου από ουσίες, όπως τα μπαχαρικά ή το αλκοόλ. Η δυσπεψία αν και δεν αποτελεί νόσο, είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, για αυτό και απαιτεί αντιμετώπιση, η οποία γίνεται με αντιόξινα φάρμακα και, αν εμφανίζεται συχνά, με αλλαγή των διατροφικών συνηθειών.

Έλκος

Το γαστρικό έλκος και το έλκος του δωδεκαδάκτυλου αποτελούν σοβαρές παθήσεις που απαιτούν ιατρική παρακολούθηση. Είναι χρόνιες ασθένειες, που χαρακτηρίζονται από τη δημιουργία έλκους (πληγής) στο τοίχωμα του στομάχου ή του δωδεκαδάκτυλου.

Τα συμπτώματά του είναι ο πόνος στο άνω μέρος της κοιλίας, που συνήθως εμφανίζεται περίπου μία ώρα μετά το γεύμα.  Η αντιμετώπισή του περιλαμβάνει αυστηρή δίαιτα αλλά και φαρμακευτική αγωγή.

Γαστρεντερίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. Εκδηλώνεται με ήπιο πόνο, ανορεξία, ναυτία ή εμετούς.

Γαστροοισοφαγική παλλινδρόμηση

Πρόκειται για μια πολύ συχνή ασθένεια, με κυριότερο σύμπτωμα το ενοχλητικό κάψιμο στην περιοχή του στέρνου (οπισθοστερνικός καύσος), που εμφανίζεται μετά το φαγητό και μπορεί να διαρκέσει για ώρες.  Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας ασθενής με ήπια συμπτώματα μπορεί να έχει βλάβες στον οισοφάγο του, γνωστές ως οισοφαγίτιδα, ενώ κάποιος άλλος με βαριά συμπτώματα να πάσχει από ΓΟΠΝ χωρίς βλάβες.

Έντονο άγχος

Το έντονο  άγχος δένει κόμπο το στομάχι. Όλο και περισσότερες νέες  έρευνες ενοχοποιούν  το πολύ άγχος με προβλήματα στο στομάχι. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι  να το περιορίσετε  για να  νικήξσετε τον πόνο.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics