«Ο Νοέλ Ρανοντέν, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Γαλλίας, απευθύνει ένα σκληρό μήνυμα προς τις φαρμακευτικές εταιρείες με τις οποίες διαπραγματεύεται συχνά: “Πρέπει να σταματήσουμε την αδιάκοπη αύξηση των τιμών στα φάρμακα. Δεν είναι πλέον λογική”.
Η σκληρή στάση του αντικατοπτρίζει την τάση που επικρατεί ανά την Ευρώπη, καθώς οι μακροχρόνιες ανησυχίες για το υψηλό κόστος της υγείας μεταφράζονται στη λήψη επιθετικών μέτρων, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης και των πρόσφατων προβλημάτων με το ευρώ.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες Novo Nordisk και Leo Pharma, της Δανίας απείλησαν την Ελλάδα με μποϊκοτάζ, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε μονομερή μείωση κατά 25% στις τιμές των φαρμάκων τους. Η Ισπανία και η Ιρλανδία έχουν, επίσης, συμφωνήσει σε μειώσεις τιμών, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία.
Η Βρετανία, μία από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. όπου τις τιμές καθορίζουν, σε μεγάλο βαθμό, οι εταιρείες και όχι οι κυβερνήσεις, επέβαλε μέση μείωση τιμών, ύψους 5%, πέρυσι, ενώ η νέα κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελευθέρων έχει προτείνει νέο καθεστώς για την αποτίμηση των φαρμάκων, κάτι που υποδηλώνει περαιτέρω έλεγχο των τιμών στο μέλλον.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες παραδέχονται, κατ’ ιδίαν, τις περιοδικές μειώσεις των τιμών, ως ένα έμμεσο κόστος για να μπορούν να δραστηριοποιούνται σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές της υφηλίου, με υψηλούς όγκους πωλήσεων.
“Είναι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που μας πλήττουν κάθε χρόνο με μεγάλες μειώσεις τιμών. Αλλά, παραμένω ψύχραιμος”, τονίζει ο Άντριου Γουίτι, ο διευθύνων σύμβουλος της GlaxoSmithKline. Έως πρόσφατα, άλλωστε, δεν είχε κανένα λόγο για να ανησυχεί. Οι δαπάνες για φάρμακα στην Ευρώπη ανήλθαν στα 650 δισ. ευρώ το 2007, βάσει των τελευταίων στοιχείων του ΟΟΣΑ, δηλαδή, ήταν κατά 50% υψηλότερες, σε πραγματικούς όρους, σε διάστημα μιας 10ετίας. Αυτό αντιπροσωπεύει μεικτό ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 4,1%, δηλαδή πολύ υψηλότερα από τον πληθωρισμό, καθώς οι εταιρείες εισάγουν νέα ακριβά φάρμακα και ταυτόχρονα αυξάνουν τις πωλήσεις των ήδη υπαρχόντων.
Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς υποστηρίζουν πως το πλήγμα για τις εταιρείες θα είναι, πλέον, χειρότερο από ό,τι στο παρελθόν. Πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι θα υπάρξουν μειώσεις τιμών μεταξύ 5% - 10% στις πέντε μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης. Όπως τονίζεται στην έκθεση, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας των ΗΠΑ, “πιστεύουμε ότι οι περικοπές στους ευρωπαϊκούς κρατικούς προϋπολογισμούς αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για τον κλάδο, το 2010”.
Με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να συνδέουν τις τιμές φαρμάκων τους με το καθεστώς που ισχύει στις γειτονικές χώρες, εάν κάποια από αυτές μειώσει τις τιμές της, θα προκληθεί ντόμινο περικοπών.
Μειώσεις τιμών στην Ευρώπη
Ελλάδα: Μείωση κατά 20-27% στις τιμές των πρωτότυπων φαρμάκων- τα αντίγραφα θα τιμολογηθούν κατά 30% χαμηλότερα από τα πρωτότυπα, ενώ οι τιμές θα καθορίζονται μετά από σύγκριση με άλλες χώρες.
Γερμανία: Η προτεινόμενη υποχρεωτική μείωση στις τιμές των πρωτότυπων φαρμάκων αυξήθηκε από το 6 στο 16%, ενώ υπάρχει ταχύτατη αναπροσαρμογή της προστιθέμενης αξίας και στα νέα προϊόντα.
Ισπανία: Σχέδιο για μείωση τιμής κατά 10-16% στα πρωτότυπα φάρμακα, με βάση τον χρόνο που βρίσκονται στην αγορά- τα αντίγραφα θα μειωθούν κατά 25%.
Ιρλανδία: Μέχρι και 40% μείωση της τιμής των αντιγράφων.
Δανία: Μειώσεις τιμών και πάγωμα σε άλλες περιπτώσεις έχει ήδη συμφωνηθεί με τις φαρμακοβιομηχανίες όσον αφορά τα νοσοκομειακά φάρμακα.
Σουηδία: Συμφωνία με τη φαρμακοβιομηχανία για εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια.
Γαλλία: Εθελοντική πρωτοβουλία με στόχο να περιοριστεί η συνταγογράφηση από την πλευρά των γιατρών- ταυτόχρονα, επιβάλλονται αυστηρότεροι κανόνες στην ευρεσιτεχνία, έτσι ώστε να περιοριστούν οι τιμές στα νέα σκευάσματα.
Βρετανία: Μείωση κατά 5% των τιμών στα πρωτότυπα πέρυσι, σχέδια για ταχύτερη μετάβαση στα αντίγραφα. Η κυβέρνηση συζητά την “τιμολόγηση με βάση την αξία”».
Πηγή: Ημερησία (5/6/2010)