Το Υπουργείο Υγείας εξέτασε την ένταξη της ψωρίασης στην κατηγορία των δυσίατων νοσημάτων, έπειτα από σχετικό αίτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια». Το αίτημα βρήκε θετική ανταπόκριση από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, και αναμένεται η σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Θετική ανταπόκριση επίσης βρήκε το αίτημα του Συλλόγου «Επιδέρμια» για τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στο κόστος θεραπείας από 25% σε 10% σε τοπικά και συστηματικά σκευάσματα. Επιπροσθέτως, το Υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε για την άμεση εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των μητρώων ασθενών αναφορικά με την ψωρίαση.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε η Παναγιώτα Μήτρου, MD, PhD Παθολόγος, Συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια ημερίδας με τίτλο: «Forum Ανταλλαγής Απόψεων για την Ψωρίαση και την Ψωριασική Αρθρίτιδα», που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια».
Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο, ανίατο, μη μεταδιδόμενο νόσημα που μπορεί να προκαλέσει αναπηρία και έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Δημήτριος Ρηγόπουλος, Καθηγητής Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. Όπως τόνισε ο κ. Ρηγόπουλος, η ψωρίαση είναι μία σύνθετη νόσος με πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών. Χαρακτηρίζεται από υψηλή συννοσηρότητα, δηλαδή συνοδεύεται συχνά από άλλες παθήσεις (ψωριασική αρθρίτιδα, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο κ.ά.). Εξίσου σημαντικές είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις της νόσου, με τις αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη να εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ των ατόμων με ψωρίαση. Πολλοί ασθενείς έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και σε μεγάλο ποσοστό εκδηλώνουν αισθήματα θυμού ή απελπισίας. Δυστυχώς, τα συναισθήματα αυτά τροφοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από τον κοινωνικό στιγματισμό των ατόμων με ψωρίαση, λόγω της εσφαλμένης αντίληψης ότι η νόσος είναι μεταδοτική.
Η Παγκόσμια Έκθεση για την Ψωρίαση
Σκοπός της
Παγκόσμιας Έκθεσης για την Ψωρίαση είναι να προσφέρει στους Φορείς χάραξης
πολιτικής Υγείας τις πρακτικές λύσεις που θα βελτιώσουν την υγειονομική
περίθαλψη και την κοινωνική ζωή των ατόμων με ψωρίαση. Παρουσιάζοντας το
περιεχόμενο της Παγκόσμιας Έκθεσης, ο Δημήτριος Ιωαννίδης, Καθηγητής
Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας Α.Π.Θ., Διευθυντής Α' Πανεπιστημιακής Κλινικής
Νοσοκομείου Δερματικών & Αφροδισίων Νόσων Θεσσαλονίκης, έκανε ιδιαίτερη
αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, τόσο στην Ελλάδα, όσο
και διεθνώς: την έλλειψη τυποποιημένων εργαλείων για την έγκαιρη διάγνωση και
τη θεραπεία της ψωρίασης.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Υπουργείου
Υγείας, ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε: «Η εξέλιξη αυτή πρόκειται να ωφελήσει σημαντικά
τους περίπου 200.000 ανθρώπους που ζουν με ψωρίαση στη χώρα μας και είναι
υποχρεωμένοι να καλύπτουν με δικά τους έξοδα ένα αξιόλογο ποσοστό της
θεραπευτικής τους αγωγής. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για όλους εμάς που
καθημερινά επιχειρούμε να ανακουφίσουμε τους ασθενείς από το βάρος αυτού του σοβαρού
νοσήματος, να υλοποιούνται ουσιαστικά βήματα προς την υιοθέτηση μίας
ασθενοκεντρικής πολιτικής για την αντιμετώπισή του».