Το 56% των ατόμων που πάσχουν από ημικρανία χάνει τουλάχιστον 1 ημέρα το μήνα από την εργασία του.
Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα της διαδικτυακής πανελλαδικής έρευνας σε 1091 ημικρανικούς ασθενείς, από τους οποίους περισσότεροι από 9 στους 10 ήταν γυναίκες.
Την έρευνα πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος, με σκοπό τη καταγραφή στοιχείων σχετικών με δεδομένα δημογραφικά, κλινικά, χρησιμοποιούμενων θεραπειών, επίπτωσης στη ζωή και την εργασία.
Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα:
- το 74% των συμμετεχόντων δήλωσε πως εμφανίζει συμπτώματα ημικρανίας από 1 έως 10 ημέρες το μήνα
- το 15% περισσότερες από 15 ημέρες το μήνα, πάσχει δηλαδή από τη χρόνια μορφή της νόσου.
- το 56% δήλωσε πως χάνει τουλάχιστον μία μέρα το μήνα από την εργασία του
- 68% δεν μπορεί να ανταποκριθεί τουλάχιστον δυο φορές το μήνα σε οικογενειακές ή κοινωνικές υποχρεώσεις.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι 64% των συμμετεχόντων έχει ιστορικό ημικρανίας περισσότερο από 10 χρόνια.
Αναφορικά με τον αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεση των πασχόντων, η έρευνα επίσης ανέδειξε ότι 63% δήλωσε πώς αισθάνεται ότι «χάνει τη ζωή του πονώντας», 40% ότι είναι απογοητευμένοι, 42% ότι νιώθουν αβοήθητοι και 43% ότι είναι αγχωμένοι, ενώ τέλος 21% ότι είναι απαισιόδοξοι.
Μεγάλο το θεραπευτικό κενό
Τα αποτελέσματα όσον αφορά τη χρήση προληπτικών φαρμακευτικών θεραπειών, έδειξαν το μεγάλο θεραπευτικό κενό που υπάρχει, καθώς ενώ ένας στους δύο δήλωσε πως είχε λάβει μία ή περισσότερες φαρμακευτικές προφυλακτικές θεραπείες:
- Το 57% από όσους είχαν λάβει αγωγή ή αγωγές στο παρελθόν είχε διακόψει τουλάχιστον μία θεραπεία λόγω έλλειψης αποτελεσματικότητας.
- Το 46% είχε διακόψει τουλάχιστον μία θεραπεία λόγω παρενεργειών.
Το ερωτηματολόγιο της έρευνας, το οποίο αποτελούνταν από 52 ερωτήσεις, συντάχθηκε από μέλη του συλλόγου σε συνεργασία με τους ιατρούς-νευρολόγους συμβούλους του συλλόγου Δρ. Μιχάλη Βικελή και Δρ. Εμμανουήλ Δερμιτζάκη. Η έρευνα απευθύνθηκε στα μέλη του συλλόγου αλλά και στους επισκέπτες της ιστοσελίδας του συλλόγου. Να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για έρευνα στο γενικό πληθυσμό και τα αποτελέσματά της πρέπει να αξιολογούνται σύμφωνα με τον πληθυσμό που συμμετείχε.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αλγολογίας και απέσπασαν τον Β' Έπαινο από την οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου. Φιλοδοξία του Συλλόγου αποτελεί τα στοιχεία της έρευνας να ανακοινωθούν και σε άλλα ιατρικά συνέδρια που συμμετέχουν γιατροί, σε εκδηλώσεις που παρακολουθούν ασθενείς με ημικρανία, αλλά και να δημοσιευτούν σε επιστημονικά ιατρικά έντυπα. Επίσης, να ανακοινωθούν στους αρμόδιους κρατικούς φορείς, ώστε να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν πάνω στο τόσο κοινό, αλλά συχνά βασανιστικό και δυσεπίλυτο πρόβλημα υγείας.