Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Μεγάλη απάτη από ιδιωτικό φαρμακείο της Θεσσαλονίκης

2/8/2024 1:34:17 πμ
Μετά από ελέγχους της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας η υπόθεση παραπέμφθηκε στις εισαγγελικές αρχές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ενημέρωσε πως κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας για παράνομη εκτέλεση συνταγών, αποθήκευση και διακίνηση ναρκωτικών και άλλων φαρμάκων από φαρμακείο, διενεργήθηκε επιτόπιος έλεγχος με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος (ΥΟΑΒΕ) σε ιδιωτικό φαρμακείο στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Κατά τον επιτόπιο έλεγχο ανευρέθηκαν και καταγράφηκαν:

  • Χίλιες διακόσιες εξήντα οκτώ (1.268) συσκευασίες ιδιοσκευασμάτων μη ναρκωτικών ουσιών (Lasix, Salospir κτλ)
  • Εξήντα εννιά (69) συσκευασίες ιδιοσκευασμάτων ναρκωτικών ουσιών, υπαγόμενες στις ναρκωτικές ουσίες του ν. 3459/2006 (Xanax, Lexotanil), οι οποίες κατασχέθηκαν από την ΥΟΑΒΕ και ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου για τον/την υπεύθυνο/η φαρμακοποιό.

 

Από τις εν λόγω συσκευασίες φαρμάκων είχαν αποκολληθεί οι ταινίες γνησιότητας και τα φάρμακα δεν είχαν παραδοθεί στους δικαιούχους, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας. Μετά τα παραπάνω ευρήματα η αρμόδια Αρχή προχώρησε σε περαιτέρω ελέγχους, από τους οποίους προέκυψε ότι ο/η φαρμακοποιός καταχώρισε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ ως «εκτελεσμένες» τουλάχιστον εξακόσιες εξήντα τέσσερις (664) συνταγές φαρμάκων που περιείχαν φάρμακα/μη ναρκωτικά και πενήντα τρεις (53) που περιείχαν φάρμακα/ναρκωτικά, χωρίς να παραδώσει τα αντίστοιχα ιδιοσκευάσματα στους ασθενείς για τους οποίους συνταγογραφήθηκαν. Τις συνταγές αυτές ο/η φαρμακοποιός τις υπέβαλε στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να αποζημιωθεί με το ποσό των περίπου 10.000 ευρώ συνολικά.

Η έκθεση ελέγχου διαβιβάσθηκε:

  • στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, για ποινική αξιολόγηση των διαλαμβανομένων σε αυτή,
  • στο Πειθαρχικό Φαρμακευτικό Συμβούλιο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών και επιβολή κυρώσεων στον/στην φαρμακοποιό,
  • στον ΕΟΠΥΥ για επιβολή κυρώσεων,
  • στον ΕΟΦ για εκτίμηση των διαλαμβανομένων στην έκθεση ελέγχου ως προς τη διασφάλιση της φαρμακοεπαγρύπνησης δια της ιχνηλασιμότητας των φαρμάκων και τυχόν άλλες ενέργειες,
  • στην αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για αξιοποίηση των ευρημάτων και για τυχόν ενέργειές της αναφορικά με τη νομιμότητα λειτουργίας του φαρμακείου.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου 2024 στο Ζάππειο Μέγαρο
Το ανακοίνωσε ο Μ. Θεμιστοκλέους στο Ατυπο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ε.Ε.






Σχετικά άρθρα

Αυξημένες οι ανάγκες για φάρμακα στα Δωδεκάνησα
Τα φαρμακεία παρέλαβαν τα μισά από αυτά που παρήγγειλαν
ΠΦΣ: Οργή για την πρόταση του ΣΕΙΒ κατά των φαρμακείων
Κάνει λόγο για «απαράδεκτη πρόκληση προς τους φαρμακοποιούς»
Αξίζει οι γυναίκες να σπουδάσουν Φαρμακευτική;
Δύο γυναίκες που βρίσκονται μέσα σε πανεπιστήμια απαντούν