Τη δραστικότητα ορισμένων αντιυπερτασικών και αντιαλλεργικών φαρμάκων φαίνεται πως μειώνει το πράσινο τσάι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Clinical Pharmacology & Therapeutics».
Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, το πράσινο τσάι καθιστά λιγότερο αποτελεσματικές τις ουσίες ναδολόλη, σελιπρολόλη και φεξοφεναδίνη, συμβουλεύοντας όσους ασθενείς τις λαμβάνουν μέσω φαρμάκων να αποφεύγουν την κατανάλωσή του.
Η ερευνητική ομάδα συνεργάστηκε με 10 υγιείς εθελοντές και τους ζήτησε να πίνουν καθημερινά δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι επί δύο εβδομάδες και στη συνέχεια να το αποφεύγουν για άλλες δύο.
Στην αρχή κάθε περιόδου, οι ερευνητές μετρούσαν την πίεση των εθελοντών, ενώ στο τέλος κάθε περιόδου έδιναν στους εθελοντές ναδολόλη και ξαναμετρούσαν την πίεσή τους.
Όπως διαπιστώθηκε, η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού μείωνε κατά ¾ την ποσότητα της ναδολόλης που έφτανε στο αίμα των εθελοντών, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η δραστικότητά του.
Το πράσινο τσάι δεν είναι το πρώτο τρόφιμο ή ρόφημα που αλληλεπιδρά με φάρμακα. Πολύ περισσότερες αλληλεπιδράσεις προκαλεί το γκρέιπ φρουτ, καθώς και το πορτοκάλι και το μήλο.
Πηγή: ONMED.GR