Μια ομάδα Αυστραλών μαθητών του Λυκείου κατάφερε, έχοντας έναν πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό, να αναδημιουργήσει το βασικό συστατικό ενός φαρμάκου, η τιμή του οποίου είχε αυξηθεί κατά 5.000% το 2015 προκαλώντας παγκόσμιο κύμα αγανάκτησης.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Turing Pharmaceutical, ο Μάρτιν Σκρέλι, πρώην επικεφαλής ενός κερδοσκοπικού επενδυτικού ταμείου, είχε επονομαστεί ο πιο μισητός άνθρωπος των ΗΠΑ όταν είχε αυξήσει την τιμή ενός δισκίου Daraprim από 13,50 δολάρια σε 750 δολάρια από τη μια μέρα στην άλλη.
Προηγουμένως είχε εξηγήσει πως με την αρχική τιμή, το Daraprim, το οποίο βρισκόταν ήδη στην αγορά 62 χρόνια, δεν ήταν κερδοφόρο. Η εταιρεία του είχε αγοράσει λίγο νωρίτερα τα δικαιώματα του φαρμάκου αυτού.
Μαθητές ενός Λυκείου του Σίδνεϊ αποφάσισαν να καταγγείλουν με τον τρόπο τους το σκάνδαλο αυτό αναδημιουργώντας την πυριμεθαμίνη, που είναι το βασικό συστατικό του αντιπαρασιτικού Daraprim.
Ο Τζέιμς Γουντ, ένας από τους μαθητές, είπε πως οι συμμαθητές του και ο ίδιος κατάφεραν να αναδημιουργήσουν, από φάρμακα αξίας 20 δολαρίων, ποσότητες πυριμεθαμίνης αξίας πολλών χιλιάδων δολαρίων.
«Πιστεύουμε πως αυτό λέει πολλά για τη φύση της φαρμακευτικής βιομηχανίας», είπε στην εφημερίδα Sidney Morning Herald.
Η 'Αλις Ουίλιαμσον, χημικός στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, βοήθησε τους μαθητές να συνθέσουν το φάρμακο. «Συμμερίζονταν τον θυμό της κοινής γνώμης», είπε η χημικός.
Η Turing Pharmaceuticals εξακολουθεί να έχει την αποκλειστικότητα της πώλησης στις ΗΠΑ της μόνης μορφής του φαρμάκου που έχει εγκριθεί από τις αμερικανικές αρχές. Το Daraprim είναι φθηνό στις περισσότερες άλλες χώρες.
Πηγή: http://politis.com.cy