Λίγη μαύρη σοκολάτα την ημέρα, το διαβήτη κάνει πέρα!
Αυτό δείχνει νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Nutrition και βασίστηκε σε 19 προγενέστερες μελέτες σε συνολικά 1.131 εθελοντές.
Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, οι φλαβανόλες της σοκολάτας (οι οποίες είναι περισσότερες στη μαύρη σοκολάτα από ό,τι στη σοκολάτα γάλακτος ή στη λευκή) βελτιώνουν σημαντικά την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και το προφίλ των λιπιδίων στο αίμα, αυξάνοντας τα επίπεδα της «καλής» (HDL) χοληστερόλης. Έτσι η σοκολάτα μπορεί να δρα προστατευτικά στην καρδιά και να βοηθά τους διαβητικού να ρυθμίσουν καλύτερα το σάκχαρό τους!
Στις περισσότερες από αυτές τις μελέτες οι εθελοντές κατανάλωναν πλάκες σοκολάτας και όχι ροφήματα σοκολάτας, επομένως τα ευρήματα δεν πρέπει να γενικεύονται ώστε να συμπεριλάβουν και τα ροφήματα με σκόνη σοκολάτας, λένε οι ερευνητές.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η κατανάλωση σοκολάτας συσχετίζεται και με μειωμένη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό, η οποία επίσης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιομεταβολικά νοσήματα.
«Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι φλαβανόλες του κακάο μπορεί να ασκήσουν βραχυπρόθεσμα καρδιομεταβολική δράση, η οποία όμως θα πρέπει να αξιολογηθεί περαιτέρω σε ειδικά σχεδιασμένες μελέτες, ώστε να αποσαφηνιστεί αν μεταφράζεται σε μακροπρόθεσμη προστασία από το έμφραγμα και τον τύπου 2 διαβήτη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σίμιν Λιου, καθηγητής Επιδημιολογίας & Ενδοκρινολογίας και διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Καρδιομεταβολικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, στο Ρόουντ 'Αιλαντ.