Τεράστιες ποσότητες φαρμάκων που έχουν αγοραστεί από τους πολίτες και είτε έχουν λήξει είτε δεν είναι πλέον χρήσιμα, καταλήγουν στις χωματερές της χώρας μας, μολύνοντας τα εδάφη και τον υδροφόρο ορίζοντα, και κατ' επέκταση το ζωικό βασίλειο, και απειλώντας τη δημόσια υγεία.
|
Ληγμένα φάρμακα περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα
Τεράστιες ποσότητες φαρμάκων που έχουν αγοραστεί από τους πολίτες και είτε έχουν λήξει είτε δεν είναι πλέον χρήσιμα, καταλήγουν στις χωματερές της χώρας μας, μολύνοντας τα εδάφη και τον υδροφόρο ορίζοντα, και κατ' επέκταση το ζωικό βασίλειο, και απειλώντας τη δημόσια υγεία. Κι ενώ έχει θεσπιστεί συγκεκριμένη διαδικασία για την καταστροφή των σκευασμάτων των φαρμακείων-ιδιωτικών και νοσοκομειακών-για τα "οικιακά" φάρμακα δεν υπάρχει πρόβλεψη.
Όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας και μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιώργος Κιοσές: «μία πρόταση είναι να καθοριστούν ειδικά σημεία επιστροφής των "οικιακών" φαρμάκων που έχουν λήξει ή δεν χρησιμοποιούνται. Από εκεί θα μπορεί να γίνεται αποκομιδή τους μέσω των δήμων σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. ή μέσω των ιδιωτικών εταιρειών καταστροφής φαρμάκων που δραστηριοποιούνται στον χώρο.
Για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το θέμα αλλά και τα σημεία επιστροφής των φαρμάκων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το διαδίκτυο, ενώ απαραίτητη κρίνεται η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού κυρίως μέσω των φαρμακείων. Μάλιστα θα μπορούσε να προβλεφθεί ακόμα και έκπτωση στα δημοτικά τέλη για τους πολίτες που θα υιοθετήσουν το μέτρο.»
|