Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Kυτταρίτιδα

7/3/2007
Αίτια & Tρόποι καταπολέμησης της κυτταρίτιδας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


από την Ελένη Θεολόγη, φαρμακοποιό



Σήμερα υποστηρίζεται ότι κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο φύλα, αλλά σε διαφορετικές θέσεις του σώματος. Στις γυναίκες εντοπίζεται κυρίως στην περιφέρεια των γλουτών, στο υπογάστριο και στο στήθος, ενώ στους άνδρες εντοπίζεται στο υπογάστριο και στους δελτοειδείς μύες.



Το πρόβλημα

Με τον όρο κυτταρίτιδα, εννοούμε την εναπόθεση υπερτροφικών λιποκυττάρων, κατά σωρούς, ανάμεσα στα ινίδια του κολλαγόνου και της ελαστίνης, σε ορισμένες θέσεις του σώματος.

Σήμερα υποστηρίζεται ότι κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο φύλα, αλλά σε διαφορετικές θέσεις του σώματος. Στις γυναίκες εντοπίζεται κυρίως στην περιφέρεια των γλουτών, στο υπογάστριο και στο στήθος, ενώ στους άνδρες εντοπίζεται στο υπογάστριο και στους δελτοειδείς μύες.

 

Αίτια της κυτταρίτιδας

Παρόλο που η παθογένεια της κυτταρίτιδας μελετάται εκτεταμένα, δεν έχουν ακόμη πιστοποιηθεί πλήρως τα αίτια της γένεσής της. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνώσεις μας, μπορούμε να κατατάξουμε τα γνωστά αίτια σε τρεις κατηγορίες:

•Διαταραχές του μεταβολισμού των λιποκυττάρων: οι διαταραχές αυτές αποτελούν ένα πολυσύνθετο φαινόμενο. Στην ουσία πρόκειται για το σύνολο των βιοχημικών αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στα λιπολυτικά ένζυμα και τον υποδόριο ιστό, που αποτελεί τη βάση της υπερτροφίας των λιποκυττάρων.

Επιγραμματικά μπορούμε να διακρίνουμε τέσσερα επίπεδα διαταραχής:

•Χημειο-νευρικό: είναι γνωστό ότι η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη διεγείρουν τη λιπόλυση. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε μεταβολή στην έκκρισή τους, επηρεάζει το μεταβολισμό των λιπιδίων και προκαλεί κυτταρίτιδα.

•Ορμονικό: διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, και κυρίως μεταβολή των επιπέδων της θυροξίνης, δημιουργεί εκτός των άλλων και κυτταρίτιδα. Είναι επίσης γνωστό ότι οι ανδρικές ορμόνες επάγουν τη λιπόλυση. Από την άλλη μεριά, οι γυναικείες ορμόνες συντελούν στην κατακράτηση υγρών. Επομένως μια οποιαδήποτε μεταβολή στα επίπεδα των οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει κυτταρίτιδα. Η συγκέντρωση οιστρογόνων μεταβάλλεται σε τέσσερις περιπτώσεις: εφηβεία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, χορήγηση αντισυλληπτικών φαρμάκων.

•Ενζυμικό: στην κυτταρίτιδα παρατηρήθηκε αυξημένη δράση των βλεννοπολυσακχαριδασών, και ιδιαίτερα της υαλουρονιδάσης, του ενζύμου που αποδομεί το υαλουρονικό οξύ, συντελώντας με τον τρόπο αυτό στη μη σωστή στήριξη και λειτουργία του δέρματος.

• Life style: είναι γνωστό ότι η έλλειψη καλής φυσικής κατάστασης και ιδιαίτερα η έλλειψη γυμναστικής, όταν είναι συνυφασμένη με την καθιστική ζωή, ελαττώνουν τη λιπόλυση. Παρ’ όλο που δε θα πρέπει να συγχέουμε την κυτταρίτιδα με την παχυσαρκία, εντούτοις η αύξηση της πρόσληψης λιπαρών τροφών, χωρίς την αντίστοιχη αύξηση της κατανάλωσης θερμίδων, επιτείνει το φαινόμενο.

Διαταραχές της μικροκυκλοφορίας: στην κυτταρίτιδα παρατηρείται επιβράδυνση του βαθμού ροής του αίματος και της λέμφου στο λιπώδη ιστό. Το γεγονός αυτό αυξάνει τη λιπογένεση. Η έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα επιβαρύνουν περισσότερο την εικόνα αυτή. Στην κυτταρίτιδα παρατηρείται επίσης φλεβική στάση ή χρόνια λεμφική στάση, γεγονός που μεταξύ άλλων δυσχεραίνει την απομάκρυνση των τοξινών του τοπικού μεταβολισμού του δέρματος.

• Γενετικοί παράγοντες: εκτός από το βαθμό της έκφρασης των γονιδίων που καθορίζουν τα επίπεδα των στεροειδών ορμονών, η τάση της κυτταρίτιδας εμφανίζεται ισχυρότερη στους μεσογειακούς λαούς σε σχέση με τους λαούς της βόρειας Ευρώπης, και σίγουρα είναι συχνότερη στους λευκούς σε σχέση με τους μαύρους.

 

Tρόποι καταπολέμησης της κυτταρίτιδας

Οι σημερινές τάσεις στην αγωγή αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας είναι:

•Τοπική διέγερση της λιπόλυσης.
•Διατήρηση του ιδανικού βάρους.
•Ενίσχυση του συνδετικού ιστού του δέρματος.
•Αποφυγή συσσώρευσης τοξινών.
•Αποκατάσταση σε τοπικό επίπεδο της αιματικής και λεμφικής κυκλοφορίας.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ






Σχετικά άρθρα

Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση
Σημαντικές οι νέες εξελίξεις στη θεραπεία της κυστικής ίνωσης
Σύμφωνα με τους ομιλητές του Πανελλήνιου Συνεδρίου Κυστικής Ίνωσης 2024
Το φάρμακο της χρονιάς για το 2024 σύμφωνα με το Science
Έχει δείξει 100% αποτελεσματικότητα και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025