Κατά της αλλαγής του τοπίου στο χώρο του φαρμακείου εξακολουθεί να τίθεται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο in.gr και αναλύει τα πεπραγμένα από το υπουργείο του λίγο πριν αποχαιρετήσει τον υπουργείο Υγείας.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Μαίρης Μπιμπλή για τη φαρμακευτική δαπάνη ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής δήλωσε πως "η σκέψη των Θεσμών ήταν να πέσει στα 1,6 δισ., τελικά μειώθηκε μόνο κατά 65 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό για να είμαστε δίκαιοι και ειλικρινείς προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα του Μαΐου του 2014". Δεσμεύτηκε όμως ότι "στη νέα διαπραγμάτευση θα τεθεί και πάλι το ζήτημα και ή θα βγουν τα εμβόλια και ο ΦΠΑ από τη φαρμακευτική δαπάνη ή θα πάμε πάλι στα 2 δισ. Παράλληλα, αλλάζουμε το μοντέλο στο rebate όγκου ώστε να εισπράξουμε από τις φαρμακευτικές εταιρείες επιπλέον 139 εκατ. ευρώ ως επιστροφή. Αυτά τα χρήματα θα αποτελέσουν ισοδύναμο της κατάργησης των 5 ευρω και τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για μείωση της ασφαλιστικής συμμετοχής στο φάρμακο των οικονομικά αδυνάτων συμπολιτών μας. Σε ένα δίκαιο κράτος πρέπει να υπάρχει διαβάθμιση στην ασφαλιστική συμμετοχή".
Ακολούθησε ερώτηση σχετικά με τα γενόσημα, στην οποία ο κ. Κουρουμπλής απάντησε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια για την αύξηση του όγκου των γενοσήμων στην ελληνική αγορά, αλλά οι Θεσμοί είχαν άλλη λογική και κατήργησαν την εγκύκλιο που αφορούσε τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία. "Θα εξαντλήσουμε όμως κάθε μηχανισμό που συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή", πρόσθεσε. Επίσης δήλωσε ότι οργανώνεται ο Ε.Ο.Φ. "ώστε να ελέγχονται όλα τα γενόσημα, είτε ελληνικά, είτε εισαγόμενα. Τα εγχώρια, πάντως, στη συντριπτική πλειοψηφία είναι υψηλών προδιαγραφών» και επανέλαβε τη στήριξή του στην παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα, ακόμα και από κρατικούς φορείς, όπως είναι ο ΙΦΕΤ. Είναι τόσο μεγάλη η γκάμα των γενοσήμων, που υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για πολλούς", είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, μίλησε για τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του υπουργείου του και των φαρμακοποιών, "γιατί ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με έναν υπουργό ο οποίος δεν τους κορόιδεψε ποτέ".
Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό ο υπουργός επανέλαβε την άποψή του ότι τα 11.000 φαρμακεία είναι αρκετά για να καλυφθούν οι ανάγκες και δεσμεύτηκε ότι θα εξακολουθήσει να προσπαθεί να υπερασπίζεται την άποψη αυτή. Χαρακτηριστικά είπε: "Τόσο εγώ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε ότι η ύπαρξη 11.000 φαρμακείων είναι μια μορφή αναδιανομής του πλούτου στο χώρο της διακίνησης του φαρμάκου. Φανταστείτε τα 11.000 φαρμακεία να ήταν ενταγμένα σε 100 αλυσίδες. Τα λεφτά, που εισπράττουν τα 11.000 φαρμακεία, θα τα εισέπρατταν 100. Τώρα, τα εισπράττουν 11.000 ελληνικές οικογένειες. Και τα φαρμακεία είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που αναδιανέμουν δικαιότερα τον πλούτο στο χώρο αυτό."