Ένα νέο τζελ που παρασκευάστηκε πρόσφατα με δραστική ουσία την τενοφοβίρη έχει δώσει ενθαρρυντικά σημάδια κατά τη διερεύνηση της αντιμικροβιακής του ικανότητας, ενώ έχει αποδειχτεί ακόμη ότι η καθημερινή του εφαρμογή (στο εσωτερικό του κόλπου ή ακόμη και του ορθού) με σκοπό την πρόληψη της μόλυνσης (μέσω σεξουαλικής επαφής) από τον HIV είναι ασφαλής και δε συνοδεύεται από κάποιου είδους ανεπιθύμητη ενέργεια.
|
Στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων με αντιμικροβιακές ιδιότητες, έχει προταθεί από ερευνητές τα τελευταία χρόνια η δημιουργία σκευασμάτων σε μορφή τζελ, τα οποία εφαρμοζόμενα τοπικά στο σώμα θα μπορούν να αποτρέψουν την είσοδο και τη διάδοση παθογόνων μικροβίων στον οργανισμό.
Απώτερο στόχο των επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο ερευνητικό τομέα αποτελεί η δημιουργία ενός αντι-ιικού σκευάσματος, το οποίο εφαρμοζόμενο στο σώμα υγιών ανθρώπων θα μπορεί να προφυλάξει από τη μόλυνση με τον ιό HIV.
Ένα νέο τζελ που παρασκευάστηκε πρόσφατα με δραστική ουσία την τενοφοβίρη έχει δώσει ενθαρρυντικά σημάδια κατά τη διερεύνηση της αντιμικροβιακής του ικανότητας, ενώ έχει αποδειχτεί ακόμη ότι η καθημερινή του εφαρμογή από γυναίκες (στο εσωτερικό του κόλπου ή ακόμη και του ορθού) με σκοπό την πρόληψη της μόλυνσης (μέσω σεξουαλικής επαφής) από τον HIV είναι ασφαλής και δε συνοδεύεται από κάποιου είδους ανεπιθύμητη ενέργεια.
Η τενοφοβίρη αποτελεί ουσία με αντιρετροϊική δράση, η οποία ήδη χορηγείται ως θεραπεία σε οροθετικούς και σε ασθενείς με AIDS. Ανήκει στην κατηγορία των νουκλεοτιδικών αναστολέων της αντίστροφης μεταγραφάσης, οι οποίοι αποδυναμώνουν την ικανότητα του ιού HIV να αναπαράγεται στο σώμα του φορέα.
Στην εξάμηνη διάρκεια της 2ης φάσης των κλινικών δοκιμών του τζελ τενοφοβίρης, ερευνητές αμερικανικών πανεπιστημίων και ιατρικών σχολών μελέτησαν την ασφάλεια του φαρμάκου σε 200 γυναίκες από τις Η.Π.Α. και την Ινδία. Ακόμη διερευνήθηκε το κατά πόσο θα ήταν πρόθυμες οι γυναίκες να χρησιμοποιούν το τζελ σε καθημερινή βάση ή πριν από κάθε σεξουαλική επαφή.
Η έρευνα έδειξε ότι η τοπική εφαρμογή του φαρμάκου δεν είχε καμία επίπτωση στις λειτουργίες και στα όργανα του οργανισμού (ηπατική και νεφρική λειτουργία, αίμα κτλ.) και επίσης δεν προκάλεσε κάποιου είδους ερεθισμό στη γεννητική περιοχή (κνησμός, κάψιμο). Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό η στάση των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν πολύ θετική απέναντι στην καθημερινή χρήση του τζελ, προκειμένου για τη διαφύλαξη της υγείας τους.
Μετά τη διαπίστωση της ασφάλειας του τζελ τενοφοβίρης, η έρευνα στρέφεται πλέον στον αντικειμενικό στόχο του σκευάσματος, στο αν δηλαδή θα είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του HIV και στην αποτροπή της μετάδοσης του ιού στον οργανισμό, έτσι ώστε το σκεύασμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για την προληπτική αγωγή κατά της νόσησης με AIDS.
Τα στοιχεία των παραπάνω ερευνών δημοσιοποιήθηκαν στη διεθνή σύσκεψη Microbicides 2008, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί της Ινδίας. |