Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Κλείνουν 10 φαρμακεία την εβδομάδα στην Αγγλία

30/6/2024 11:51:47 μμ
Οι φαρμακοποιοί ντύθηκαν στα μαύρα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Υπό κατάρρευση βρίσκονται τα φαρμακεία της Αγγλίας εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης, μια κατάσταση, η οποία πυροδοτεί αντιδράσεις που οργάνωσε το National Pharmacy Association (NPA) και συμμετείχαν χιλιάδες φαρμακοποιοί. 


Κατά τη διάρκεια της ημέρας δράσης-διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, περίπου 6000 κοινοτικά φαρμακεία είχαν για δύο ώρες τα φώτα τους κλειστά και οι φαρμακοποιοί, φορώντας μαύρα ρούχα, ενημέρωναν τους ασθενείς-πελάτες τους για τη δεινή θέση που βρίσκονται τα φαρμακεία της κοινότητας σήμερα. Με το μήνυμα #saveourpharmacies, τα φαρμακεία ζητούσαν από τους πελάτες τους να υπογράψουν το υπόμνημα για αύξηση της χρηματοδότησης στα φαρμακεία πριν να είναι πολύ αργά.


Αυτήν την εικόνα περιγράφει στο f.daily ο Έλληνας φαρμακοποιός Γιάννης Κλάππας, ο οποίος ζει και εργάζεται σε φαρμακείο στην Αγγλία και εξηγεί για ποιους λόγους έφτασε η κατάσταση σε αυτό το σημείο: «Η χρηματοδότηση των φαρμακείων της κοινότητας έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα από το 2016 και, με την άνοδο του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες ελλείψεις φαρμάκων, έχει δημιουργηθεί μία ανυπόφορη κατάσταση για τα φαρμακεία. Από τις αρχές του 2024 μέχρι τον Απρίλιο έκλεισαν τις πόρτες τους 177 φαρμακεία σε σχέση με 116 που έκλεισαν την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (αύξηση 53%, περίπου 10 φαρμακεία την εβδομάδα).


Πέραν της κρατικής χρηματοδότησης, μεγάλο πρόβλημα είναι οι καθημερινές σχεδόν αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων. Η χονδρική τιμή δεν ορίζεται από το κράτος, αλλά μόνο η τιμή αποζημίωσης που πληρώνεται το φαρμακείο. Κυρίως τον τελευταίο χρόνο όλο και περισσότερα φάρμακα τα προμηθευόμαστε σε μεγαλύτερη τιμή από ό,τι τα αποζημιωνόμαστε. Έτσι καταλήγουν πολλές φορές τα φαρμακεία να χάνουν χρήματα από την απλή εκτέλεση συνταγών. Πλέον είναι καθημερινός αγώνας για όλα τα φαρμακεία όχι μόνο να βρουν ελλειπτικά φάρμακα, αλλά να μπορέσουν να αγοράσουν με τιμή που θα τους επιτρέψει να έχουν ένα ελάχιστο κέρδος.


Το NPA, υπολογίζοντας ότι το έλλειμμα για τα φαρμακεία της κοινότητας αγγίζει το 1,3 δισ. το χρόνο, ζητά τόσο την αύξηση της χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό του NHS, από το 1,6% στο 2,5%, όσο και τον εξορθολογισμό της αποζημίωσης κάθε φαρμάκου, ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο της εκτέλεσης συνταγής με ζημία για την εξομάλυνση της καθημερινότητας των φαρμακείων της κοινότητας».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Χωρίς νόημα, αφού δεν υφίσταται μαύρη εργασία στον κλάδο, δηλώνει ο Κ. Μανωλόπουλος






Σχετικά άρθρα

Φ.Σ. Αττικής: Στρέφεται στις ψηφιακές τράπεζες για τις συναλλαγές
Νέα προφορά για τους φαρμακοποιούς της Αττικής από τη VIVA
Η πληρωμή των φαρμακοποιών στις 5 Ιουλίου θα γίνει κανονικά
Σύμφωνα με την απάντηση του ΕΦΚΑ για τις ασφαλιστικές ενημερότητες
ΦΣΘ: Δωρεά χρηματικού ποσού στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Στη μνήμη του Σωτήρη Καραγεωργίου
Κίνητρα στους φαρμακοποιούς για τη χορήγηση γενοσήμων
Θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα στο υπουργείο Υγείας