Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Κίνητρα στους φαρμακοποιούς για τη χορήγηση γενοσήμων

3/7/2024 1:17:41 πμ
Θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα στο υπουργείο Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Συνάντηση προκειμένου να καθοριστούν τα κίνητρα που θα δοθούν στους φαρμακοποιούς για τη χορήγηση γενοσήμων θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα στο υπουργείο Υγείας ο Αδωνις Γεωργιάδης με τον πρόεδρο της ΠΕΦ Θεόδωρο Τρύφωνα και τον πρόεδρο του ΠΦΣ Απόστολο Βαλτά. Η είδηση έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια του Φαρμακευτικού Συνεδρίου Νήσων Αιγαίου που διοργάνωσε ο ΠΦΣ, το διήμερο 29-30 Ιουνίου, στη Μυτιλήνη. 


Στο ίδιο συνέδριο κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις «Σύγχρονες προκλήσεις στην καινοτομία και την προσβασιμότητα στο φάρμακο», συζητήθηκε ότι έχει δρομολογηθεί η αύξηση της συνολικής διάθεσης των ΦΥΚ από τα ελληνικά φαρμακεία, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η τροποποίηση της σχετικής πλατφόρμας και της τρέχουσας νομοθεσίας, ώστε σταδιακά να επιτευχθεί η συνολική αύξηση των συνταγών με ΦΥΚ που θα εκτελούνται στα φαρμακεία. Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο πάνελ συμμετείχαν ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπ. Υγείας, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος της ΠΕΦ και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών και Συνδιευθύνοντας Σύμβουλος του ομίλου ELPEN Θεόδωρος Τρύφων και ο Απ. Βαλτάς.


Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγινε επίσης αναλυτική αναφορά για τις ελλείψεις φαρμάκων και για την πλατφόρμα παρακολούθησης αυτών.  Όπως αναφέρθηκε ένας πετυχημένος κύκλος ελέγχου της διακίνησης του φαρμάκου θα πρέπει να ελέγχει τι ποσότητες δίνει η φαρμακευτική εταιρεία στο φαρμακείο και στις φαρμακαποθήκες, τι δίνει η φαρμακαποθήκη στα φαρμακεία και τι εξάγει με βάση το απόθεμα που πρέπει να κρατάει για την επάρκεια της ελληνικής αγοράς καθώς και να είναι γνωστό ανά πάσα στιγμή το απόθεμα φαρμάκων στα φαρμακεία. Έτσι θα υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την αλυσίδα του φαρμάκου. 

Πάντως, οι ομιλητές παραδέχτηκαν ότι υπάρχουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα πανευρωπαϊκά, καθώς καταγράφονται έντονες ελλείψεις φαρμάκων στις βόρειες χώρες, οι οποίες αναζητούν να εισάγουν σκευάσματα από τα κράτη που αποδεδειγμένα εξάγουν και έχουν χαμηλές τιμές. Το πρόβλημα επιτείνει ο φόβος των φαρμακευτικών εταιρειών ότι αν εισάγουν φάρμακα που είναι ελλειπτικά στην Ελλάδα, αυτά θα εξαχθούν σε άλλες αγορές και δεν θα παραμείνουν στη χώρα μας.


Επιπλέον, σε στρογγυλό τραπέζι για τις «Υπηρεσίες προαγωγής υγείας μέσα από το φαρμακείο» ανακοινώθηκε ότι από Σεπτέμβριο θα κλιμακωθούν οι συζητήσεις μεταξύ των φαρμακοποιών και του υπουργείου Υγείας για την επέκταση των προγραμμάτων πρόληψης και άλλων ασθενειών. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης και εκ μέρους του ΠΦΣ οι Σεραφείμ Ζήκας και Εμμανουήλ Κατσαράκης.



Τιμητικές διακρίσεις

Ο Φ.Σ. Λέσβου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τίμησε τρεις ξεχωριστές προσωπικότητες:

  • Τον Θεόδωρο Τρύφωνα, ως αναγνώριση του έργου και της συμβολής του στην ανάπτυξη της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας στην Ελλάδα και στην υποστήριξη του ελληνικού φαρμακείου και ιδιαίτερα του Φ.Σ. Λέσβου. Την πλακέτα απένειμε ο Πρόεδρος του Φ.Σ. Λέσβου και του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς.
  • Τον Dr. Αντώνιο Αυγερινό ως αναγνώριση της εθελοντικής, πολύπλευρης και ανιδιοτελούς προσφοράς του ως προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αγκαλιάζοντας όλες τις πτυχές της κοινωνίας και αναδεικνύοντας το έργο της οργάνωσης παγκοσμίως. Την πλακέτα απένειμε ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ και αντιπρόεδρος του ΠΦΣ Σεραφείμ Ζήκας.
  • Τον Παρασκευά Δάλλα, καθηγητή Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ ως αναγνώριση του έργου του στην πανεπιστημιακή κοινότητα και της καθοριστικής συμβολής του στη διά βίου εκπαίδευση των φαρμακοποιών. Την πλακέτα απένειμε ο πρόεδρος του Φ.Σ. Δωδεκανήσου & ΓΆ Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ Νικόλαος Φουτούλης.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε ομιλία του στο 28ο ετήσιο «Economist Government Roundtable»
Πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο 29 και 30 Ιουνίου 2024






Σχετικά άρθρα

Κ. Ματσιόλης: Σε κρίση το ελληνικό φαρμακείο
Το φορολογικό, οι πολυϊδιοκτησίες και ο ανταγωνισμός θα οδηγήσουν σε λουκέτα, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Φ.Σ. Μαγνησίας
ΕΟΦ: Στον αέρα οι άδειες κυκλοφορίας 19 φαρμάκων στην Ελλάδα
Θα εξεταστούν από το Επιστημονικό Συμβούλιο Εγκρίσεων
Φ.Σ. Αττικής: Στρέφεται στις ψηφιακές τράπεζες για τις συναλλαγές
Νέα προφορά για τους φαρμακοποιούς της Αττικής από τη VIVA
Η πληρωμή των φαρμακοποιών στις 5 Ιουλίου θα γίνει κανονικά
Σύμφωνα με την απάντηση του ΕΦΚΑ για τις ασφαλιστικές ενημερότητες