Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία τα σκουπίδια

26/6/2017 11:03:59 πμ
Οδηγίες του υπουργείου Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε απέραντους σκουπιδότοπους έχουν μετατραπεί οι περισσότερες πόλεις της χώρας καθώς τόνοι σκουπιδιών έχουν κλείσει τους δρόμους εξαιτίας της πολυήμερης απεργίας των υπαλλήλων καθαριότητας των Δήμων.

Σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν δημιουργείται ένα κοκτέιλ δυσοσμίας που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.


Σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Υγείας: «από την μη έγκαιρη και ολοκληρωμένη αποκομιδή των αστικών αποβλήτων είναι δυνατόν να προκληθούν σοβαρές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία, καθώς κατά την επί μακρόν παραμονή τους στους κάδους και έξω από αυτούς, τα απόβλητα αποσυντίθεται, αυξάνεται το μολυσματικό τους φορτίο και δημιουργούνται καταστάσεις εντόνως αντιαισθητικές, οχληρές και ανθυγιεινές. Παράλληλα, η αύξηση των φορέων μετάδοσης ασθενειών (έντομα, τρωκτικά αλλά και άλλα ζώα) αλλά και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (υψηλή θερμοκρασία, αέρας βροχοπτώσεις) επιδεινώνουν την κατάσταση και αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.


 Το υπουργείο Υγείας ενημερώνει πώς υπάρχει άμεση ανάγκη αποκομιδής των αστικών αποβλήτων από ευαίσθητους χώρους όπως είναι τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, τα γηροκομεία, τα καταστήματα υγειονομικού

ενδιαφέροντος κ.α. και την ακόλουθη σχολαστική απολύμανση των κάδων και του περιβάλλοντος χώρου με στόχο την πρόληψη διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών .


Υπενθυμίζεται ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες η χρήση όλων των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας είναι επιβεβλημένη και παρακαλούμε για την πιστή τήρηση των σχετικών διατάξεων.


Κρίνεται απαραίτητη η επισήμανση προς τον πληθυσμό για ιδιαίτερη προσοχή κατά την επαφή του με αδέσποτα ή και οικόσιτα ζώα, σκυλιά, γάτες, τρωκτικά, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν φορείς μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο. Ως εκ τούτου και για να μην υπάρξουν περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία, κρίνεται σκόπιμο να γίνει άμεσα η αποκομιδή και η εν συνεχεία ασφαλής διαχείριση των συσσωρευμένων αστικών αποβλήτων.


Τέλος προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία και μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος της αποκομιδής των αστικών αποβλήτων προτείνεται η διενέργεια επιτόπου ελεγχόμενης απολύμανσης των αποβλήτων, χωρίς τη δημιουργία καταλοίπων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη
Γράφει ο Παναγιώτης Ιακωβής, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics