Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών από τις Θεραπείες Ορμονικής Υποκατάστασης

15/7/2009
Πορίσματα μελέτης Δανών επιστημόνων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών κατά 38% διατρέχουν εμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι οποίες χρησιμοποιούν θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ), συμπέραναν Δανοί ερευνητές σε δημοσίευσή τους στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας.

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών κατά 38% διατρέχουν εμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι οποίες χρησιμοποιούν θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ), συμπέραναν Δανοί ερευνητές σε δημοσίευσή τους στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος μειωνόταν σημαντικά 2 χρόνια μετά από τη διακοπή της θεραπείας.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης ανέλυσαν για διάστημα 8 ετών τα ιατρικά δεδομένα 900.000 γυναικών ηλικίας 50-79 ετών οι οποίες είχαν υποβληθεί σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον το 5% των κρουσμάτων καρκίνου των ωοθηκών είχαν πιθανότατα προκληθεί μετά από χρήση ΘΟΥ.

 

Τα συμπεράσματα της μελέτης συμφωνούν με τα αντίστοιχα άλλων ήδη δημοσιευμένων μελετών, οι οποίες κάνουν λόγο για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, καρκίνου του μαστού, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων προβλημάτων υγείας μετά από χρήση φαρμάκων ΘΟΥ.

 

Οι γιατροί πάντως επισημαίνουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις η χορήγηση ΘΟΥ είναι αναγκαία αλλά θα πρέπει να εξετάζεται ενδελεχώς το οικογενειακό και το προσωπικό ιατρικό ιστορικό της κάθε ασθενούς πριν τη συνταγογράφηση της ορμονικής θεραπείας.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συμμετέχει ως συντονιστής στο ευρωπαϊκό έργο Erasmus+ Snapshot






Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών 24-30 Απριλίου 2025
Εμβολιασμός για Όλους – Εφικτός Ανθρώπινος Στόχος
Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας
Με βασικό μήνυμα «Πρόσβαση για όλους: Οι αιμορραγικές διαταραχές αφορούν και τις γυναίκες»
ΕΛΛΟΚ: Αξιοποιεί τα θεραπευτικά οφέλη της τέχνης για τους ασθενείς με καρκίνο
Συμμετέχει ως συντονιστής στο ευρωπαϊκό έργο Erasmus+ Snapshot
Κλινική δοκιμή mRNA εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα
Από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου