Όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζουν περιορισμένη παρακολούθηση των ελέγχων, της διάγνωσης και της θεραπείας της ηπατίτιδας Β και C, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Υπολογίζεται ότι 9-10 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV) ή της ηπατίτιδας C (HCV) στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολλούς εξ αυτών να το αγνοούν. Το ECDC διενήργησε δύο έρευνες προκειμένου να αξιολογήσει: α) τις ανάγκες και τις προτεραιότητες για την παροχή Κατευθυντήριων Οδηγιών σχετικά με τον έλεγχο των HBV και HCV στην Ε.Ε. και β) τη διαθεσιμότητα των δεδομένων παρακολούθησης για την επιδημία HBV και HCV έναντι των δεικτών που έχει ο ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030.
Τα αποτελέσματα των ερευνών σε 20 και 21 κράτη-μέλη αντίστοιχα, εκτός από μεγάλη διαφοροποίηση στις εθνικές πολιτικές, έδειξαν και σημαντικά κενά στους σχετικούς ελέγχους και έλλειψη εθνικών προγραμμάτων για τη διάγνωση, τη θεραπεία, τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα.
Λιγότερα από τα μισά κράτη-μέλη της Ε.Ε., που συμμετείχαν στην έρευνα, έχουν εφαρμόσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο των HBV ή HCV (29% και 48% αντίστοιχα), ενώ τα υπόλοιπα είτε εφαρμόζουν ένα μέρος αυτών είτε δεν κάνουν τίποτα απολύτως. Λίγα περισσότερα από τα μισά κράτη-μέλη διέθεταν πολιτικές για τον έλεγχο των ατόμων που κάνουν χρήση ναρκωτικών, ενώ άλλες βασικές ομάδες κινδύνου για HBV ή HCV, όπως ομοφυλόφιλοι, άτομα με τατουάζ ή τρυπήματα κ.ά., έχουν παραλειφθεί.
Σε επίπεδο υλοποίησης προγραμμάτων, περισσότερες από 3 στις 4 χώρες, που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν ότι οι ομάδες κινδύνου δεν είχαν στοχευθεί αποτελεσματικά από τα υπάρχοντα προγράμματα ελέγχου. Ακριβώς πάνω από το μισό των χωρών συμφώνησε ότι υπάρχει ανάγκη για νέα καθοδήγηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τις πρακτικές ελέγχου της νόσου, ιδίως σχετικά με ποιες ομάδες του πληθυσμού πρέπει να ελέγχονται, τον τρόπο προσέγγισης των ατόμων που κινδυνεύουν και την παρακολούθηση και αξιολόγηση των πρωτοβουλιών.
Όσον αφορά τους δείκτες παρακολούθησης, σχεδόν όλες οι χώρες συγκέντρωσαν στοιχεία νοσηρότητας και θνησιμότητας σχετικά με τις μακροχρόνιες επιπλοκές της ηπατίτιδας, π.χ. τον καρκίνο του ήπατος, ωστόσο τα δεδομένα για την κατάσταση των ασθενών καταγράφηκαν μόνο από λίγες. Ο συχνότερα παρακολουθούμενος δείκτης για τον HCV ήταν ο αριθμός των ατόμων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία (12 χώρες), ενώ ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν θεραπεία για HBV παρακολουθείται μόνο σε 7 χώρες.
Επιπλέον, δεν υπάρχουν δείκτες για τη μόλυνση από ηπατίτιδα Β ή C που να παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση από όλα τα κράτη μέλη, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν περαιτέρω εργασίες πριν από την καθιέρωση οποιασδήποτε ουσιαστικής παρακολούθησης σε επίπεδο Ε.Ε.
Αυτή η βασική εκτίμηση, παρά τις ελλείψεις που οφείλονται στο ποσοστό ανταπόκρισης στις έρευνες, παρέχει ανεκτίμητες πληροφορίες για την εκπόνηση Κατευθυντήριων Οδηγιών από το ECDC για τον έλεγχο της ηπατίτιδας, με εστίαση στα κενά που εντοπίστηκαν.
Δείτε περισσότερα εδώ.