Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Κατάθλιψη: H κύρια αιτία κακής υγείας στον κόσμο

6/4/2017 9:42:01 πμ
Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 18% τα τελευταία 10 χρόνια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) κατατάσσει πλέον την κατάθλιψη ως την κύρια αιτία κακής υγείας και αναπηρίας στον κόσμο, καθώς τα κρούσματα έχουν αυξηθεί πάνω από 18% τα τελευταία 10 χρόνια (από το 2005 έως το 2015)!

 

Ωστόσο πολλοί είναι οι ασθενείς που δεν λαμβάνουν θεραπεία, λόγω της έλλειψης υποστήριξης της ψυχικής υγείας από τα κράτη ανά τον κόσμο αλλά και της τάσης της κοινωνίας να θεωρεί «ταμπού» την όποια βοήθεια και να στιγματίζει τους ασθενείς.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., μόνο το 50% περίπου των ασθενών λαμβάνουν θεραπεία στις πλουσιότερες χώρες, ενώ μόλις το 3% (κατά μέσο όρο) του προϋπολογισμού για την υγεία δαπανάται για την ψυχική υγεία, κυμαινόμενο από το 1% στις φτωχές χώρες έως το 5% στις πλούσιες.

 

Παρόλα αυτά η κατάθλιψη –η οποία πλέον αφορά περίπου 322 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο σήμερα– είναι ασθένεια που πρέπει να αντιμετωπίζεται, όπως και κάθε άλλη πάθηση, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από πολλές σοβαρές ασθένειες και διαταραχές, περιλαμβανομένου του εθισμού, της αυτοκτονικής συμπεριφοράς, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.


«Αυτά τα νέα στοιχεία είναι ένα ξυπνητήρι για όλες τις χώρες προκειμένου να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους στην ψυχική υγεία και να την αντιμετωπίσουν με τον επείγοντα χαρακτήρα που της αξίζει», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του Π.Ο.Υ.

"Κατάθλιψη: Ας μιλήσουμε"

Με αφορμή αυτά τα τελευταία δεδομένα, ο Π.Ο.Υ. διεξάγει μια εκστρατεία για την ψυχική υγεία προκειμένου να αντιμετωπίσει το στίγμα και τις παρανοήσεις με τίτλο: «Κατάθλιψη: Ας μιλήσουμε».

Εξάλλου «το πρώτο βήμα προς τη θεραπεία και την ανάρρωση για κάποιον που ζει με κατάθλιψη είναι να μιλάει σε ένα πρόσωπο που εμπιστεύεται», δήλωσε ο Σέχαρ Σαξένα, διευθυντής του τμήματος ψυχικής υγείας του Π.Ο.Υ. και συμπληρώνει: «Μια καλύτερη κατανόηση της κατάθλιψης και του πώς μπορεί να θεραπευθεί είναι μόνο η αρχή. Αυτό που πρέπει να ακολουθήσει είναι μια σταθερή ανάπτυξη υπηρεσιών ψυχικής υγείας που θα είναι προσβάσιμες στον καθένα, ακόμη και στους πιο απομακρυσμένους πληθυσμούς».

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics