Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις εκμετάλλευσης προϊόντων φαρμακείου έχουν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα, αναδεικνύοντας ότι ορισμένοι βρίσκουν τρόπους είτε να ξεφεύγουν των ελέγχων είτε να εκμεταλλεύονται πιθανά κενά που υπάρχουν στη νομοθεσία.
Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, κλιμάκιό της διενήργησε, έπειτα από καταγγελίες, έλεγχο με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. σε κατάστημα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, το οποίο, βάσει των καταγγελλομένων, πωλούσε φάρμακα ενώ δεν διέθετε σχετική άδεια φαρμακείου. Κατά τον επιτόπιο έλεγχο, διαπιστώθηκε η πώληση συνταγογραφούμενου φαρμάκου (αντιβίωση) και βρέθηκε πλήθος φαρμακευτικών σκευασμάτων, για τα οποία απαιτείται συνταγογράφηση.
Επιπρόσθετα, βρέθηκαν φάρμακα για τα οποία απαιτείται ειδική συνταγή ναρκωτικών (Lexotanil, Stedon, Hipnosedon, Xanax) και η ΕΛ.ΑΣ. προέβη σε κατάσχεση αυτών. Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Αμφισβητούμενη είναι και η νομιμότητα μιας αλυσίδας καταστημάτων με επωνυμία που θυμίζει το αγγλικό drugstore. Σύμφωνα με το νόμο, κανένα κατάστημα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον όρο «φαρμακείο» χωρίς άδεια, με την απαγόρευση να περιλαμβάνει ρητά και τα παράγωγα της λέξης αλλά και μεταφράσεις σε άλλες γλώσσες. Παρόλα αυτά η εν λόγω αλυσίδα διαθέτει σήμερα 13 υποκαταστήματα σε διάφορες περιοχές και προάστια της Αθήνας, πουλώντας διάφορα είδη ομορφιάς και υγιεινής, ανάμεσα στα οποία και δερμοκαλλυντικά που παραδοσιακά διατίθενται στα φαρμακεία.