Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός εργαζομένων στη Δανία παίρνει καθημερινά φάρμακα για να αντεπεξέλθει στην πίεση της εργασίας και της ιδιωτικής του ζωής. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου «Epinion» για λογαριασμό του συνδικάτου LO, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Politiken», το 14% των εργαζομένων παίρνει σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση φάρμακα που βοηθούν στην «πνευματική τους ευεξία».
Επίσης, το 18% εργαζομένων και ανέργων απάντησαν πως τους τελευταίους 12 μήνες πήραν άδεια ασθενείας λόγω συμπτωμάτων που σχετίζονται με το άγχος ή την επαγγελματική εξουθένωση (burn out).
«Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα τόσοι πολλοί άνθρωποι να χρειάζονται φάρμακα για να τα βγάλουν πέρα με τη δουλειά τους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της LO, Μόρτεν Σκοβ Κρίστιανσεν, σημειώνοντας πως η έρευνα δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο τύπο φαρμάκων. «Ανακαλύψαμε ότι πολλοί άνθρωποι δουλεύουν σκληρά και παλεύουν να συνδυάσουν πράγματα, ιδιαίτερα οι γονείς με μικρά παιδιά», είπε ο ερευνητής και αντιπρόεδρος της Δανέζικης Ιατρικής Εταιρείας, Μίχαελ Ντιπόντ.
Μάλιστα, τα στοιχεία σχολιάζονται ως «ανησυχητικά» από τη σκοπιά των επιχειρηματικών συμφερόντων, καθώς «προβλέπεται πως το 2020, το άγχος θα είναι η πρωταρχική αιτία που προκαλεί απουσία από τη δουλειά» και οι χαμένες εργατοώρες θίγουν την παραγωγικότητα και την κερδοφορία. Αυτή είναι και η βασική ανησυχία των εργοδοτών και όχι βεβαίως πώς θα βελτιωθούν οι συνθήκες και όροι δουλειάς των εργαζομένων.