Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Καμπανάκι από ΠΟΥ για μπέικον λουκάνικα και αλλαντικά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

26/10/2015 2:56:20 μμ
SOS: Αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
«Ωρολογιακή βόμβα» για την υγεία αποτελούν το μπέικον, τα λουκάνικα και άλλα επεξεργασμένα κρέατα καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα τρόφιμα αυτά προκαλούν καρκίνο. Μόνο 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος, όπως σαλάμια, λουκάνικα, χάμπουργκερ, ζαμπόν και μπέικον, την ημέρα, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου έως και 18% ενώ οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων ή και πρόωρου θανάτου λόγω καρδιοπάθειας.

Ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα- λιγότερο από δύο μερίδες μπέικον - αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου έως και 18%.

Ωστόσο, το κόκκινο κρέας είναι πιθανώς καρκινονόγο, όπως τονίζει ο ΠΟΥ προσθέτοντας πως υπάρχουν επίσης και οφέλη από την κατανάλωσή του. Στην ανακοίνωσή του, ο ΠΟΥ κατατάσσει τα επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά στην ίδια κατηγορία με άλλες επιβλαβείς ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως, το αλκοόλ, τα τσιγάρο και ο αμίαντος που έχει επιβεβαιωθεί ότι σχετίζονται με την εμφάνιση κακοήθειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, έρευνα που διεξήχθη το 2014 είχε δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν ακόμη και μέτριες ποσότητες επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως σαλάμια, λουκάνικα, χάμπουργκερ, ζαμπόν και μπέικον, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων ή και πρόωρου θανάτου λόγω καρδιοπάθειας.

Η είδηση για την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκαλεί ανησυχία στον κλάδο των κτηνοτρόφων και των παραγωγών αλλαντικών, αφού πιστεύουν ότι οι πωλήσεις τους θα υποστούν σημαντικό πλήγμα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για την οστεοπόρωση «Γερά Οστά»
Η Γη έχει και αυτή ανάγκη από περισσότερα λαχανικά και λιγότερο κρέας






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics