Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Καλύτερη πρόληψη θρομβοεμβολής προσφέρει η ριβαροξαμπάνη

23/3/2017 10:14:45 πμ
Σε σύγκριση με το ακετυλοσαλικυλικό οξύ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η ριβαροξαμπάνη, αντικείμενο της μελέτης EINSTEIN CHOICE, αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική από το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (Ασπιρίνη) στη μείωση των υποτροπών φλεβικής θρομβοεμβολής (ΦΘΕ).

Πιο αναλυτικά, η ριβαροξαμπάνη σε δόσεις 10mg και 20mg ημερησίως μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής της ΦΘΕ κατά 74% και 66% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα 100mg/ημέρα ακετυλοσαλικυλικού οξέος.

Η μελέτη έγινε σε ασθενείς που είχαν προηγουμένως ολοκληρώσει 6-12 μήνες αντιπηκτικής αγωγής για την αντιμετώπιση πνευμονικής εμβολής (ΠΕ) ή συμπτωματικής εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (ΕΒΦΘ), ενώ ασθενείς με αδιαμφισβήτητη ανάγκη για συνέχιση της θεραπευτικής αντιπηκτικής αγωγής πέραν των πρώτων 6-12 μηνών δεν συμπεριελήφθησαν στη μελέτη.


Σχετικά με την ασφάλεια, και τα δύο φάρμακα έδωσαν τα ίδια καλά αποτελέσματα: το 99,6% των ασθενών δεν παρουσίασαν καμία μείζονα αιμορραγία, ενώ το χαμηλό ποσοστό, που εμφάνισε μείζονα αιμορραγία, προερχόταν και από τις τρεις ομάδες θεραπείας.


«Τα ευρήματα της μελέτης EINSTEIN CHOICE αποδεικνύουν ότι η ριβαροξαμπάνη 10mg άπαξ ημερησίως θα είναι διαθέσιμη στους γιατρούς ως μια επιπλέον επιλογή στο οπλοστάσιό τους ενάντια στην υποτροπιάζουσα ΦΘΕ, παράλληλα με το ήδη εγκεκριμένο σχήμα των 20mg άπαξ ημερησίως. Αυτή η ευελιξία στις διαθέσιμες δόσεις της ριβαροξαμπάνης αναμένεται να βοηθήσει τους γιατρούς να επιλέγουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την καταλληλότερη θεραπεία παρατεταμένης διάρκειας μετά από αξιολόγηση των ατομικών χαρακτηριστικών του ασθενούς», δήλωσε ο Jeffrey Weitz, καθηγητής Ιατρικής, Βιοχημείας και Βιοϊατρικών Επιστημών, στο Πανεπιστήμιο McMaster, και ένας εκ των βασικών ερευνητών της μελέτης.


Τα αποτελέσματα της μελέτης EINSTEIN CHOICE παρουσιάστηκαν στην 66η Ετήσια Επιστημονική Σύνοδο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (ACC) στην Ουάσιγκτον και ταυτόχρονα δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Η ριβαροξαμπάνη αναπτύσσεται από τις συνεργαζόμενες εταιρείες Bayer AG και Janssen Pharmaceuticals, Inc.

Τι είναι η φλεβική θρομβοεμβολή;

Η φλεβική θρομβοεμβολή, η οποία περιλαμβάνει την πνευμονική εμβολή και την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, είναι η τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας, μετά την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε ασθενείς με ΦΘΕ, η αντιπηκτική θεραπεία συνιστάται για 3 μήνες ή περισσότερο, ανάλογα με τη σχέση μεταξύ του κινδύνου υποτροπής της φλεβικής θρομβοεμβολής και του κινδύνου αιμορραγίας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πρόσθετο όφελος η κατάργηση της εκτύπωσης των παραστατικών
Έρευνα με τη χορηγία της Bayer Ελλάς αναδεικνύει τις προκλήσεις






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics