Ανάλυση 343 προηγούμενων μελετών έδειξε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ βιολογικών και συμβατικών φρούτων και λαχανικών
Σε μια από τις πιο εκτεταμένες αναλύσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ενώσεις, οι οποίες συνδέονται με καλύτερη υγεία, καθώς επίσης και χαμηλότερα επίπεδα τοξικών μετάλλων και φυτοφαρμάκων.
Η διεθνής επιστημονική ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα ισχυρίζεται ότι η μετάβαση από την κατανάλωση συμβατικών σε βιολογικά φρούτα και λαχανικά μπορεί να επιδείξει τα ίδια θρεπτικά οφέλη με την προσθήκη μιας ή δύο μερίδων από τις "πέντε την ημέρα" που συνιστώνται.
Ο καθηγητής Carlo Leifert από το Πανεπιστήμιο του Newcastle και η ομάδα του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν στατιστικά σημαντικές και ουσιαστικές διαφορές μεταξύ βιολογικών και συμβατικών φρούτων και λαχανικών, καθώς τα βιολογικά περιέχουν από 19% έως 69% περισσότερα αντιοξειδωτικά, ποσοστό που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντικό.
Οι ερευνητές λένε ότι τα αυξημένα επίπεδα των αντιοξειδωτικών είναι ισοδύναμα με μία ως δύο από τις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών που συστήνεται να καταναλώνονται καθημερινά και ως εκ τούτου θα ήταν σημαντική και ουσιαστική διαφορά όσον αφορά την ανθρώπινη διατροφή, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν αυτές τις ενώσεις να προσφέρουν οφέλη στην υγεία.
Τα αποτελέσματα βασίζονται σε μια ανάλυση 343 προηγούμενων μελετών –ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει εξετασθεί ποτέ– η οποία αφορούσε στις διαφορές μεταξύ βιολογικών και συμβατικών φρούτων, λαχανικών και δημητριακών.
Ωστόσο η γνώμη των ερευνητών για το αν τα βιολογικά τρόφιμα είναι καλύτερα για την υγεία των ανθρώπων είναι πιθανό να εγείρει αντιδράσεις μετά τη δημοσίευση της έκθεσης. Από τα ευρήματα της μελέτης διαπιστώθηκε επίσης ότι στις συμβατικές καλλιέργειες βρέθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων τέσσερις φορές συχνότερα από ό,τι στα βιολογικά τρόφιμα.