Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Και οι Νεάντερνταλ είχαν τους οδοντιάτρους τους

29/6/2017 1:38:56 μμ
Ποιες πρακτικές χρησιμοποιούσαν για τον πονόδοντο;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια σειρά από πολλαπλές εγκοπές που ανακαλύφθηκαν πάνω στα δόντια ενός Νεάντερταλ, ο οποίος ζούσε στην Κροατία προ 130.000 ετών, καθώς και άλλες ενδείξεις επεμβάσεων πάνω στα δόντια του με κάποιο μυτερό αντικείμενο, οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι οι μακρινοί μας πρόγονοι ασκούσαν ένα είδος προϊστορικής οδοντιατρικής.

Αμερικανοί και Κροάτες ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ανθρωπολογίας Ντέηβιντ Φράγιερ, του Πανεπιστημίου του Κάνσας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Διεθνούς΄Ενωσης Παλαιοοδοντολογίας (Bulletin of the International Association of Paleodontology).


Τα δόντια του Νεάντερταλ είχαν βρεθεί στην περιοχή Κράπινα της Κροατίας στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά μόλις τώρα αναλύθηκαν εξονυχιστικά με σύγχρονες μεθόδους.


Η εξέταση αποκάλυψε ότι ένας γομφίος (τραπεζίτης) και ένας προγόμφιος είχαν μετακινηθεί από τις φυσιολογικές θέσεις τους και, παράλληλα, φαίνονταν κάποιες εγκοπές που είχαν σκόπιμα γίνει ανάμεσα στα δόντια.


Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο ίδιος ο Νεάντερταλ ή κάποιος άλλος (ο «οδοντίατρος» της εποχής) έσπρωχνε κάτι σαν οδοντογλυφίδα μέσα στο στόμα του, πιθανώς ένα μικρό οστό ή κλαράκι, για να θεραπεύσει κάποιο πρόβλημα ή πόνο στο συγκεκριμένο σημείο του στόματος.


Στο παρελθόν, έχουν βρεθεί ενδείξεις ότι πριν από 1,8 εκατομμύρια χρόνια, ο «επιδέξιος» πρόγονος του ανθρώπου (Homo habilis) χρησιμοποιούσε οδοντογλυφίδες στο στόμα του. Αν και η «εφεύρεση» της οδοντιατρικής χάνεται στα βάθη της ιστορίας ή της προϊστορίας, είναι σίγουρα μια πολύ παλιά υπόθεση, τελικά.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη
Βασική της προτεραιότητα να καλύψει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics