Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Κ. Ματσιόλης: Σε κρίση το ελληνικό φαρμακείο

4/7/2024 10:23:48 μμ
Το φορολογικό, οι πολυϊδιοκτησίες και ο ανταγωνισμός θα οδηγήσουν σε λουκέτα, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Φ.Σ. Μαγνησίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ανησυχίες για την πορεία του κλάδου των φαρμακείων στη χώρα μας εκφράζει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Μαγνησίας Κώστας Ματσιόλης, συγκρίνοντας τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται και τα φαρμακεία της Ευρώπης.


Όπως αναφέρει στο f.daily, στη Γερμανία αλλά και στην Αγγλία κλείνουν φαρμακεία ανά δεκάδες κάθε χρόνο, με τους φαρμακοποιούς να προχωρούν σε κινητοποιήσεις, ως μια προσπάθεια να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες για το επάγγελμά τους από την πολιτεία. «Ούτε η δική μας κατάσταση είναι ανθηρή», επισημαίνει ο Κ. Ματσιόλης και εξηγεί: «Το τελευταίο χτύπημα είναι το φορολογικό που πλήττει τις μικρομεσαίες αυτοπασχολούμενες επιχειρήσεις και το ιδιοκτησιακό, σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής κίνησης, με την πτώση του τζίρου λόγω των πολύ χαμηλών τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αλλά και του ανταγωνισμού που υπάρχει στις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ και των καλλυντικών από τα μεγάλα φαρμακεία και τα eshop». 


Ο πρόεδρος συμπληρώνει ότι ιδίως τον τελευταίο χρόνο εμφανίζονται περισσότερες περιπτώσεις πολυϊδιοκτησιών που σημαίνει ότι ένας φαρμακοποιός έχει 2 με 3 φαρμακεία στην ίδια περιοχή, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στην τοπική αγορά και φυσικά δημιουργώντας φαρμακεία δύο ταχυτήτων. «Μια συγκεκριμένη κατηγορία φαρμακείων πιέζεται και ο κλάδος διαγράφει μια πορεία που μοιάζει με αυτή των ευρωπαϊκών χωρών. Αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις όχι μόνο για τους φαρμακοποιούς αλλά και για τους πολίτες που δεν θα έχουν πρόσβαση σε κοντινό τους φαρμακείο σε κάθε γωνιά της χώρας, όπως σήμερα. Και η ευθύνη θα είναι των πολιτικών που έκαναν αυτές τις επιλογές και μιλάω για όλες τις κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα. Όλοι ψήφισαν το 3ο μνημόνιο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

Τα λουκέτα στα φαρμακεία των ΗΠΑ δίνουν «boost» στην Amazon Pharmacy

Σημαντική ανάπτυξη γνωρίζει η Amazon Pharmacy και θέτει υψηλούς στόχους για να παρέχει τις υπηρεσίες της με εξαιρετική ταχύτητα και 24 ώρες το 24ωρο. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου John Love στο Fierce Healthcare, η εταιρεία δράττει την ευκαιρία για να εξελίξει τις παροχές της, καθώς αυξάνονται οι περιοχές χωρίς φαρμακεία στις ΗΠΑ, ενώ μεγάλες αλυσίδες κλείνουν συνεχώς καταστήματά τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το φαρμακείο μας είναι προηγμένο ψηφιακά ώστε οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αυτό όλο το 24ωρο. Είναι εξαιρετικά βολικό να έχεις ένα φαρμακείο ανά πάσα στιγμή, καθώς ο χρόνος όλων είναι πολύτιμος, ιδίως όταν αυξάνονται οι περιοχές όπου δεν υπάρχουν φαρμακεία». Προσθέτει δε ότι στόχος του είναι να γίνεται η παράδοση των φαρμάκων το γρηγορότερο δυνατόν, ακόμα και μερικά λεπτά αφού ο ασθενής επιστρέψει σπίτι του από το γιατρό. «Είναι ακόμα νωρίς», αναφέρει, υπονοώντας ότι έχουμε να δούμε πολλά ακόμα από την Amazon.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι απαντά σε σχετική καταγγελία φαρμακοποιός της περιοχής
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας






Σχετικά άρθρα

Για συντεχνιακούς... εμβολιασμούς στα φαρμακεία μιλά η Ένωση Παθολόγων
Τι τους ανταπαντά ο Απόστολος Βαλτάς μέσω του f.daily
ΑΡΕΤΑΙΟΣ: Επιτυχημένο το σεμινάριο για τον δια βίου εμβολιασμό
Με τη συμμετοχή περίπου 600 φαρμακοποιών
Φ.Σ. Τρικάλων: Πειθαρχικό για όσους παραβιάζουν το νυχτερινό ωράριο
Θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι από την Περιφέρεια
ΑΑΔΕ: Δίνει παράταση στη διασύνδεση POS – ERP έως τις 29 Νοεμβρίου
Μόνο στις περιπτώσεις αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας