Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ισχύει τελικά το «δείξε μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι»;

16/7/2014 11:31:34 πμ
Κοινό γενετικό υλικό μοιράζονται οι φίλοι, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Κοινό γενετικό υλικό μοιράζονται οι φίλοι, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα




 

Η λαϊκή ρήση «δείξε μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι» φαίνεται, σύμφωνα τουλάχιστον με πρόσφατη έρευνα, να ευσταθεί ακόμα και από γενετικής άποψης, καθώς διαπρεπείς ειδικοί υποστηρίζουν ότι γενετικά προσεγγίζουμε περισσότερο τους φίλους μας παρά τους αγνώστους.

Επιστήμονες μελέτησαν τις διαφορές μεταξύ των περίπου 2.000 εθελοντών που συμμετείχαν σε μία έρευνα για τα καρδιακά νοσήματα και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που διατηρούσαν φιλικούς δεσμούς διέθεταν κοινό γενετικό υλικό κατά 0,1% περισσότερο συγκριτικά με αυτό που μοιράζονταν οι άγνωστοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο είναι και το ποσοστό του γενετικού υλικού που μοιράζονται τα τέταρτα ξαδέλφια.


Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. Ο δρ Τζέιμς Φάουλερ, καθηγητής Γενετικής και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και ο καθηγητής Νικόλας Χριστάκης του Πανεπιστημίου Yale ανέλυσαν 500 χιλιάδες δείκτες (μεμονωμένα γράμματα) σε ολόκληρο το γονιδίωμα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για την καρδιολογική μελέτη Framingham. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ήταν εξαιρετικά χρήσιμα διότι –πλην των δειγμάτων γενετικού υλικού που υπήρχαν– οι επιστήμονες είχαν ζητήσει από τους συμμετέχοντες να αποκαλύψουν την ταυτότητα των καλύτερών τους φίλων, οι οποίοι συμμετείχαν επίσης στην έρευνα.

Έτσι, ο δρ Φάουλερ και ο δρ Χριστάκης υπολόγισαν αυτό που ονόμασαν «συντελεστή συγγένειας» χρησιμοποιώντας τους γενετικούς δείκτες από ζευγάρια φίλων και αγνώστων και διαπίστωσαν ότι στην περίπτωση των φίλων ο συντελεστής αυτός ήταν κάπως υψηλότερος. Φυσικά, οι δύο επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν αναφέρονται σε κάποια συγκεκριμένα γονίδια φιλίας, αλλά σε δομικά χαρακτηριστικά ολόκληρου του γονιδιώματος. 

Οι αμφισβητήσεις

 

Ταυτόχρονα, ωστόσο, πολλοί ερευνητές επισημαίνουν πως υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα μπορούσαν να διαμορφώνουν τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως η «εθνικότητα» των συμμετεχόντων, που κάνει τους ανθρώπους να είναι ταυτόχρονα γενετικά παρόμοιοι και να είναι καλοί φίλοι. Ο καθηγητής Εβαν Τσάρνεϊ του Πανεπιστημίου Ντιουκ υποστηρίζει ότι τα συμπεράσματα θα ήταν ορθά μόνο στην περίπτωση που κανείς από τους συμμετέχοντες δεν συνδεόταν με συγγενικούς δεσμούς με κάποιον άλλο.

Βέβαια, οι συντάκτες της τελευταίας έκθεσης υποστηρίζουν πως έχουν συνυπολογίσει αυτούς τους παράγοντες. Μάλιστα, συνέκριναν γενετικούς δείκτες σε 907 ζευγάρια φίλων. «Αποκλείσαμε οποιονδήποτε είχε συγγενική σχέση με άλλο συμμετέχοντα», επισημαίνει ο καθηγητής Φάουλερ.


Ο δρ Ρόρι Μπόουντεν, στατιστικολόγος στο Κέντρο Ανθρώπινης Γενετικής της Wellcome Trust, πιστεύει ότι τα συμπεράσματα της μελέτης ενδέχεται να επηρεάστηκαν από παράγοντες όπως το αν πηγαίνει κάποιος στην εκκλησία, αν ασχολείται με τα σπορ, πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να συσχετίζονται με το γονότυπο, καθώς αντικατοπτρίζουν τις διαφορές μεταξύ των τοποθεσιών προέλευσης των ατόμων που έλαβαν μέρος στη μελέτη.


Πηγή: Kathimerini.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deloitte και της Fitch Ratings
Σύμφωνα με έρευνα της ΝΝ δεν έχουν “peace of mind” ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους






Σχετικά άρθρα

Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση
Σημαντικές οι νέες εξελίξεις στη θεραπεία της κυστικής ίνωσης
Σύμφωνα με τους ομιλητές του Πανελλήνιου Συνεδρίου Κυστικής Ίνωσης 2024
Το φάρμακο της χρονιάς για το 2024 σύμφωνα με το Science
Έχει δείξει 100% αποτελεσματικότητα και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025