Τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα και νόσος Crohn) συνυπάρχουν πολύ συχνά με τα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα, ενώ η έγκριση των βιο-ομοειδών ακολουθεί τα ίδια πρότυπα φαρμακευτικής ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που ισχύουν για όλα τα εγκεκριμένα βιολογικά φάρμακα, τόνισαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια ενημερωτικού webinar, που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Φίλων και Ασθενών με ΙΦΝΕ & Πεπτικές Παθήσεις «ΑΓΚΥΡΑ» με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Viatris.
Σύμφωνα με τους ειδικούς κύριος στόχος της θεραπευτικής αντιμετώπισης είναι να διατηρήσει τα νοσήματα σε κατάσταση ύφεσης, αποτρέποντας περιόδους οξείας έξαρσης. Οι βιολογικοί παράγοντες (φάρμακα αναφοράς και βιο-ομοειδή) δρουν σε συγκεκριμένες θέσεις - στόχους του ανοσοποιητικού συστήματος και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σε καταστάσεις μέτριας και σοβαρής νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας.
Όλα τα υπάρχοντα σκευάσματα είναι παρόμοια σε αποτελεσματικότητα και επιπλοκές ενώ γίνεται συζήτηση με τον ασθενή για το είδος της χορήγησης τις προτιμήσεις και την ασφάλεια. Τα βιο-ομοειδή φάρμακα (biosimilars) επεσήμανε ο Γεώργιος Κατσίκας Διευθυντής ΕΣΥ, είναι βιολογικά φάρμακα και ονομάζονται έτσι γιατί είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με τα λεγόμενα φάρμακα αναφοράς τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί. Λόγω της πολύπλοκης διαδικασίας παραγωγής ενός βιο-ομοειδούς ενδέχεται να υπάρχουν ορισμένες μικροδιαφορές από το φάρμακο αναφοράς όμως στερούνται κλινικής σημασίας και δεν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του βιο-ομοειδούς. Η έγκριση των βιο-ομοειδών ακολουθεί τα ίδια πρότυπα φαρμακευτικής ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που ισχύουν για όλα τα εγκεκριμένα βιολογικά φάρμακα ενώ η ανάπτυξή τους εξοικονομεί πόρους από τα συστήματα υγείας.