Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ιδανικό φάρμακο για διαβητικούς καρδιοπαθείς

16/12/2016 2:08:42 μμ
Μελέτη για την εμπαγλιφοζίνη δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια μελέτη για το φάρμακο «εμπαγλιφοζίνη» με εντυπωσιακά αποτελέσματα δίνει ελπίδες για τους διαβητικούς που είναι και καρδιοπαθείς.


Ο σακχαρώδης διαβήτης κατατάσσεται ως η έβδομη αιτία -μεταξύ των καρδιακών παθήσεων- που μπορεί να προκαλέσει καρδιακό θάνατο, ενώ το 50% των θανάτων των διαβητικών οφείλονται σε καρδιαγγειακά επεισόδια. Αυτό οφείλεται στο ότι ο διαβήτης σταδιακά καταστρέφει τις αρτηρίες του οργανισμού, οι οποίες χάνουν την ελαστικότητά τους και αναπτύσσουν αθηροσκλήρωση. Κατά συνέπεια οι αρτηρίες φράζουν, οδηγώντας κυρίως σε καρδιακά εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια ή απόφραξη και ισχαιμία στα κάτω άκρα.


Σύμφωνα όμως με τη μελέτη EMPA-REG - Outcome, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», στους διαβητικούς που λάμβαναν ένα επιπλέον αντιδιαβητικό φάρμακο, την εμπαγλιφοζίνη, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώθηκε κατά 14%, ενώ ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μειώθηκε κατά 32%.


Τα ευρήματα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία γιατί κανένα άλλο αντιδιαβητικό φάρμακο δεν έχει δώσει ανάλογα αποτελέσματα. Η μείωση μάλιστα των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία κατά 32% θέτει το ερώτημα κατά πόσο το φάρμακο αυτό έχει πλειοτροπική δράση πέραν των διαβητικών ασθενών.


Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με την εμπαγλιφοζίνη και την προστασία από καρδιακά νοσήματα, ο FDA έχει δώσει έγκριση στο φάρμακο για τους διαβητικούς καρδιοπαθείς.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics