Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Ιδανική χώρα η Ελλάδα για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

2/10/2017 10:18:41 πμ
Έχουμε 6.500 φυτά και τεράστια γνώση από τη λαϊκή θεραπευτική
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Η χώρα μας θα μπορούσε να ηγείται στον τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και επιβάλλεται να γίνονται καλλιέργειες», υποστήριξε η Ελένη Σκαλτσά, καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Φαρμακευτικής, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, στο πλαίσιο του 2ου Πανελληνίου συνεδρίου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας που έγινε στην Αλεξανδρούπολη.


Όπως εξήγησε, «έχουμε μια εκπληκτική γνώση, μια εκπληκτική χώρα όσο αφορά τη γεωγραφία της. Η χλωρίδα μας είναι η πιο πλούσια στον πλανήτη, αναλογικά με την έκταση μας είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, πρώτη θεωρείται η Ιβηρική χερσόνησος, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη σε έκταση. Έχουμε 6.500 φυτά, έχουμε τεράστια γνώση από τη λαϊκή θεραπευτική και αυτό το οποίο χρειάζεται είναι να ακολουθούμε το νομοθετικό πλαίσιο, τις κανονιστικές διατάξεις και τους κανόνες που διέπουν την ορθή γεωργική πρακτική και την ορθή χρήση των φυτικών προϊόντων».


«Πρόκειται για ένα τομέα με τεράστιο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα πάντα ήταν μια χώρα με μακρά παράδοση στη χρήση φαρμακευτικών φυτών και αυτό φαίνεται από τα γραπτά τεκμήρια του Ιπποκράτη, του Διοσκουρίδη και πολλών άλλων γιατρών της αρχαιότητας, της Κλασσικής Περιόδου, της Αλεξανδρινής, της Βυζαντινής περιόδου που επηρέασαν τη φαρμακοποιία, όχι μόνο την ελληνική, αλλά γενικά τις φαρμακοποιίες της Κεντρικής Ευρώπης», είπε η κ. Σκαλτσά και τόνισε πως «τα φυτά λίγο μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο εκτοπίστηκαν από την καθημερινότητα του φαρμακείου και επανήλθαν δυναμικά τις τελευταίες δεκαετίες».


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Σκαλτσά είπε πως είναι λάθος να χρησιμοποιούνται κατά κόρον τα φυτικά προϊόντα και πως χρειάζεται ορθή χρήση. «Πάντα να σκεφτόμαστε ότι τα φυτά περιέχουν δραστικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μια συγκεκριμένη δράση στον ανθρώπινο οργανισμό, άρα εξαρτάται, ο συγκεκριμένος άνθρωπος που τα καταναλώνει σε τι κατάσταση είναι (δηλαδή, εάν λειτουργεί σωστά το νεφρικό σύστημα, το καρδιαγγειακό, επίσης εάν λαμβάνει άλλα φάρμακα), διότι υπάρχει δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τα συμβατικά φάρμακα», όπως είπε και τόνισε πως είναι επίσης λάθος να μην τα χρησιμοποιεί κανείς , «διότι τα φαρμακευτικά φυτά είναι ήπια φάρμακα που προλαμβάνουν καταστάσεις, συντελούν στη διατήρηση της υγείας ή θεραπεύουν ήπια προβλήματα υγείας».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πλέον καλύπτεται το 98% των υπαλλήλων της παγκοσμίως
Προς το παρόν περιλαμβάνει 11 χώρες






Σχετικά άρθρα

Merck: Επεκτείνει το πρόγραμμα Fertility Benefit για τους εργαζομένους της στην Ελλάδα
Πλέον καλύπτεται το 98% των υπαλλήλων της παγκοσμίως
ΜΑΜ Hellas: Νέα εταιρική ταυτότητα & νέες συσκευασίες
Η εταιρεία συνεχίζει να πρωτοπορεί και να ηγείται στον τομέα της
GSK & CureVac: Συμφωνία αξίας 1,4 δισ. δολαρίων
Για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων κατά λοιμωδών παθήσεων
Η MSD εγκαινιάζει τα IDEA Studios
Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη