Πτώση της τάξης του 10% και στον κλάδο του χρονδρεμπορίου φαρμάκων για το 2011, διαπιστώνει η πρόσφατη τρίτη κλαδική μελέτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group.
Σύμφωνα με τη μελέτη, στον κλάδο χονδρικού εμπορίου (διανομή) φαρμάκων και παραφαρμακευτικών προϊόντων δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και συνεταιρισμών φαρμακοποιών, με μακρόχρονη και ισχυρή παρουσία και δυναμική.
Οι ελληνικές φαρμακαποθήκες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τομέα υγείας, με σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία. Στην ελληνική αγορά φαρμακαποθηκών, εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται, στην παρούσα φάση, περίπου 100 επιχειρήσεις και 40 συνεταιρισμοί. Πρωταρχικός σκοπός των εξεταζόμενων επιχειρήσεων είναι ο ομαλός εφοδιασμός φαρμακευτικών προϊόντων και συναφών ειδών, η έγκαιρη και συνεπής παράδοσή τους στο χώρο του φαρμακείου, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής και των υφιστάμενων διαδικασιών παραγγελιοληψίας.
Σχετικά με τη διάρθρωση και την εξέλιξη της αγοράς, η Διευθύντρια Οικονομικών - Κλαδικών Μελετών της ICAP Group κ. Σταματίνα Παντελαίου τόνισε: «Το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς φαρμακαποθηκών παρουσίασε αύξηση την περίοδο 2007-2009, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 8,7%, ενώ ακολούθησε μείωση την τελευταία διετία. Το 2011 η αγορά σημείωσε πτώση της τάξης του 10%, με τις εταιρείες να καλύπτουν το 56% αυτής και τους συνεταιρισμούς το υπόλοιπο 44%. Ο βαθμός συγκέντρωσης της συνολικής αγοράς φαρμακαποθηκών για το 2011 δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός, καθώς οι πέντε και δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις καλύπτουν ποσοστό της τάξης του 23% και 35% αντίστοιχα».
Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου διαθέτουν αναπτυγμένα δίκτυα διανομής που καλύπτουν σχεδόν όλη την Ελλάδα. Πολλές από αυτές προχωρούν στη δημιουργία ή εξαγορά φαρμακαποθηκών σε όλη την ελληνική επικράτεια, με σκοπό τη διεύρυνση της γεωγραφικής κάλυψης του δικτύου τους. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις μικρού μεγέθους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναπτύξουν τα δίκτυα διανομής τους, περιορίζονται στην απ? ευθείας διάθεση των προϊόντων τους στην τοπική αγορά.
Για τη σύνταξη του ομαδοποιημένου ισολογισμού των εταιρειών του κλάδου των φαρμακαποθηκών χρησιμοποιήθηκε δείγμα 37 συνολικά επιχειρήσεων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμοι ισολογισμοί των χρήσεων 2010 και 2011. Από τα σχετικά στοιχεία προκύπτει ότι το σύνολο του ενεργητικού των εταιρειών του δείγματος μειώθηκε σημαντικά (κατά 17,2%) το 2011 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι συνολικές πωλήσεις των 37 εταιρειών του δείγματος μειώθηκαν κατά 14,7% το 2011/10, το δε μικτό κέρδος μειώθηκε κατά 8,8%. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την αύξηση των χρηματοοικονομικών δαπανών και των λοιπών λειτουργικών εξόδων οδήγησε στην εμφάνιση αρνητικού λειτουργικού αποτελέσματος το 2011. Τελικά, τόσο το καθαρό αποτέλεσμα όσο και τα κέρδη EBITDA κατέστησαν αρνητικά το 2011.
Με βάση τον ομαδοποιημένο ισολογισμό που παρουσιάστηκε για τους 12 προμηθευτικούς συνεταιρισμούς που έχουν δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία τη διετία 2010-2011, το σύνολο του ενεργητικού αυξήθηκε κατά 23% το 2011 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι συνολικές πωλήσεις των 12 συνεταιρισμών του δείγματος αυξήθηκαν μόλις κατά 1,6% το 2011/10. Με εντονότερο ρυθμό αυξήθηκε το μικτό κέρδος (13,96%). Το συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα των επιχειρήσεων βελτιώθηκε κατά 53% περίπου. Ωστόσο, η μεταβολή των μη λειτουργικών εσόδων (μειώθηκαν) και των μη λειτουργικών εξόδων (αυξήθηκαν) είχαν σαν αποτέλεσμα την μικρή υποχώρηση (κατά 2,3%) των καθαρών κερδών. Τέλος, τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 51,1%.
Πηγή: iatronet.gr