Μια νέα κυβερνητική κατευθυντήρια γραμμή των ΗΠΑ ταξινομεί τα ψάρια σε τρεις κατηγορίες ασφαλείας για να βοηθήσει έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, καθώς και γονείς μικρών παιδιών να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές.
Τα 62 είδη ψαριών και οστρακοειδών που περιλαμβάνονται στις νέες οδηγίες ταξινομούνται σε:
- α) στις καλύτερες επιλογές: ψάρια που μπορούμε να τα καταναλώνουμε 2-3 φορές/εβδομάδα
- β) καλές επιλογές: ψάρια που ενδείκνυνται για 1 φορά/εβδομάδα
- γ) τα ψάρια που πρέπει να αποφεύγονται από τη συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα ψάρια που έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και στην τελευταία εκείνα που έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, όλα τα ψάρια περιέχουν έστω και ελάχιστο υδράργυρο, η οποία μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, αν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες την πάροδο του χρόνου.
Σύμφωνα με τον FDA, το 50% των γυναικών τρώνε ελάχιστο ψάρι σε σχέση με την ενδεικνυόμενη ποσότητα, τη στιγμή μάλιστα που το 90% των ψαριών που καταναλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι της πρώτης κατηγορίας, άρα έχουν σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη των εμβρύων και των βρεφών. Κυρίως τα παιδιά πρέπει να τρώνε μια ποικιλία ψαριών μία ή δύο φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες.
Προσοχή! Όσοι ψαρεύουν ιδιωτικά, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να αναζητήσουν τοπικά στοιχεία σχετικά με την περιεκτικότητα του υδραργύρου και άλλων τοξικών ουσιών της περιοχής, πριν καταναλώσουν τα αλιεύματά τους. Αν δεν μπορούν να βρεθούν τα εν λόγω στοιχεία, καλό είναι να απομακρύνουν το λίπος και το δέρμα του ψαριού και να περιορίζονται σε ένα γεύμα την εβδομάδα.