Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ημερίδα του ΣΦΕΕ με θέμα Άμεση πρόσβαση στα φαρμακα, διασφάλιση ποιότητος, μηχανοργάνωση του τομέα υγείας»

10/5/2007
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ημερίδα του ΣΦΕΕ

Mε ιδιαίτερη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Μαϊου στην Αθήνα η ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδέσμων και Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (E.F.P.I.A.) με θέμα «Άμεση πρόσβαση στα φαρμακα, διασφάλιση ποιότητος, μηχανοργάνωση του τομέα υγείας». Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους οι αρμόδιοι για τον Τομέα της Υγείας Υπουργοί, καθώς και εκπρόσωποι της Πολιτείας, των επιστημονικών φορέων, της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν στην ιδιαίτερη βαρύτητα της άμεσης πρόσβασης σε όλα τα φάρμακα ως πρωταρχικού παράγοντα για την προαγωγή της δημοσίας υγείας, στην σημασία της ανάληψης όλων των πρωτοβουλιών για τη κατοχύρωση της ποιότητας των φαρμάκων, καθώς και στην αδήριτη αναγκαιότητα της μηχανοργάνωσης και του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας.

Επιπρόσθετα και ειδικότερα σε ότι αφορά τα παράβολα τόσο ο Υφυπουργός Υγείας κ. Αθαν. Γιαννόπουλος, όσο και ο κ. Δημ. Βαγιωνάς, Πρόεδρος του Ε.Ο.Φ. δήλωσαν ότι η τιμή τους θα μειωθεί.

Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας κήρυξε ο Διονύσιος Φιλιώτης, πρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ε., ο οποίος επεσήμανε χαρακτηριστικά: «το όφελος για την κοινωνία και την οικογένεια από τη διατήρηση της δημοσίας υγείας σε ένα υψηλότατο επίπεδο είναι πολλαπλάσιο από το κόστος των νέων φαρμάκων και θεραπειών.» Ο κ. Δ. Σπ. Φιλιώτης υπογράμμισε επιπλέον ότι «η άμεση πρόσβαση εξαρτάται από την αλληλεπίδραση των πρωτοβουλιών, των θέσεων και των αποφάσεων του συνόλου των συμμετεχόντων στην αγορά του φαρμάκου». Ακόμα, ο κ. Φιλιώτης υπογράμμισε τη σημασία της συνταγογράφησης με την εμπορική ονομασία ως αναγκαία προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ποιότητας των φαρμάκων και επιπλέον επεσήμανε ότι «η μηχανοργάνωση του συστήματος θα αποφέρει στην Πολιτεία κατ' έτος οικονομικό όφελος μεγαλύτερο από το ετήσιο κόστος των φαρμάκων, λόγω της δραστικής μείωσης της σπατάλης που σήμερα ξεπερνά το 20% των συνολικών δαπανών υγείας». Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Φιλιώτης υπογράμμισε ότι «δεν κινδυνεύουν τα ταμεία από τα φάρμακα. Κινδυνεύουν από την διαχειριστική αδυναμία. Για αυτό και πρέπει να φύγουμε το συντομότερο από την εποχή του καρμπόν. Η μηχανοργάνωση του συστήματος αποτελεί το μεγαλύτερο έργο πνοής που καλείται να ολοκληρώσει η χώρα μας».

Στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι «Ο Σ.Φ.Ε.Ε επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο για την προαγωγή της δημόσιας υγείας». Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι «Το φάρμακο για την Κυβέρνηση θεωρείται επένδυση για την υγεία των πολιτών και όχι δαπάνη. Από την πρώτη κιόλας μέρα η νέα διακυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι επιδιώκει μία αγορά φαρμάκου με επίκεντρο τον πολίτη, με σταθερούς κανόνες λειτουργίας και συγκρατημένους ρυθμούς αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης». Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ακόμα ότι με βάση τις αρχές αυτές «η κυβέρνηση κατάργησε τη λίστα φαρμάκων η οποία δυσχέραινε την πρόσβαση του πολίτη σε φαρμακευτικές θεραπείες». Δήλωσε επίσης ότι «εκμηδενίσαμε το χρονικό διάστημα των 90 ημερών που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για ένταξη ενός φαρμάκου σε καθεστώς αποζημίωσης και δώσαμε τέλος σε πρακτικές που στρέφονταν ενάντια στον πολίτη».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Παπαθανασίου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η άμεση πρόσβαση στα φάρμακα αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, την οποία και τηρούμε». Επισήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση «δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αξία του φαρμάκου και όχι μόνο στην τιμή του».

Ο υφυπουργός Υγείας Αθαν. Γιαννόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων «Πρέπει να διασφαλίσουμε την ποιότητα και το χαμηλό κόστος, ωστόσο η δαπάνη αυξάνεται σε ότι αφορά τα νέα φάρμακα γιατί τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα εξελίσσονται διαρκώς και είναι σήμερα πολύ πιο εξελιγμένα από όσο ήταν π.χ. το 1970. Με τα νέα φάρμακα ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που συμβάλλει στην συγκράτηση των συνολικών δαπανών υγείας».

Ο Χρ. Πρωτόπαπας, υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας - Πρόνοιας επεσήμανε ότι «Οι ελλείψεις στη μηχανοργάνωση κα την παρακολούθηση του συστήματος υγείας έχουν ως αποτέλεσμα τη ανυπαρξία ουσιαστικού ελέγχου και την απώλεια σημαντικών πόρων για την ανάπτυξη του».

Παράλληλα, η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της E.F.P.I.A., Marie Claire Pickaert, τόνισε ότι «η E.F.P.I.A. υποστηρίζει τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες του Σ.Φ.Ε.Ε. και ταυτόχρονα επικροτεί την - καθοριστική για την άμεση πρόσβαση - απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να τηρεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να εκδίδει νέα δελτία τιμών εντός 90 ημερών».

Στη συνέχεια ο Δημ. Βαγιωνάς, πρόεδρος του ΕΟΦ, ανέφερε «Στην Ελλάδα έχουμε επιτύχει υψηλή εμπιστοσύνη στα φάρμακα. Εφόσον ελεγχθούν και εγκριθούν από τον ΕΟΦ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ποιότητα τους».

Ο Βασ. Κοντοζαμάνης, αντιπρόεδρος Ε.Ο.Φ. επεσήμανε ότι «η μηχανοργάνωση του Τομέα της Υγείας συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των δύο πολιτικών στόχων του συστήματος υγείας, τη μακροοικονομική σταθερότητα και την μακροοικονομική αποτελεσματικότητα».

Επιπλέον, ο Δημοσθένης Μαμμωνάς, γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων επεσήμανε ότι «Ο εκσυγχρονισμός και η μηχανοργάνωση του τομέα Υγείας, προωθείται άμεσα από την Κυβέρνηση, ως μία από τα απαραίτητες προϋποθέσεις για ισχυρή κοινωνική ασφάλιση σε βάθος χρόνου».

Παράλληλα, ο Peter Heer, επικεφαλής του τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων της Roche ανέφερε ότι «Η φαρμακευτική βιομηχανία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την παροχή υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθώς και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Στη συνέχεια ο Πασχ. Αποστολίδης, αντιπρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ε. στο πλαίσιο της ομιλίας του σημείωσε ότι «η πολιτεία έχει θέσει σωστές βάσεις για την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αφού η κυκλοφορία νέων και καινοτόμων φαρμάκων συμβάλλει καθοριστικά στην προαγωγή της δημοσίας υγείας».

Ο Τ. Ζερβακάκης, αντιπρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ε., μίλησε επίσης για τους αυξανόμενους κινδύνους σε διεθνές επίπεδο από τη κυκλοφορία πλαστών φαρμάκων και τόνισε ότι «είναι σημαντικό να είμαστε διαρκώς σε επαγρύπνηση προκειμένου να διασφαλίσουμε ποιότητα ανωτάτου επιπέδου σε όλα τα φάρμακα».

Στη συνέχεια, ο Χριστ. Στεφανάδης, καθηγητής Καρδιολογίας ανέφερε ότι «Οι τρεις παράμετροι για το σωστό φάρμακο είναι η ποιότητα, η αποτελεσματικότητα και το κόστος. Ο τελικός στόχος όμως είναι η ίαση του ασθενούς και δεν πρέπει να τον θυσιάζουμε με βάση το κόστος».

Ο Γ. Κυριόπουλος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Ε.Σ.Δ.Υ. ανέφερε ότι «Το επώνυμο φάρμακο, αυτό που έχει εμπορικό σήμα είναι το καλύτερο ποιοτικά».

Επεσήμανε ακόμη ότι «Σε όλο τον κόσμο η «λίστα» είναι 15η στην ατζέντα. Δεν έχει αποδειχθεί από καμία χώρα ότι η «λίστα» φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Ο Γ. Κατζουράκης, αντιπρόεδρος Σ.Φ.Ε.Ε., ανέφερε ότι «Η μηχανοργάνωση του συστήματος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την εξυγίανση του τομέα Υγείας».

Τέλος, ο Ι. Υφαντόπουλος, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος Ε.Κ.Κ.Ε. δήλωσε ότι «η οικονομική εξυγίανση των ταμείων αποτελεί πρωταρχική προϋπόθεση για τη διατήρηση και ενίσχυση της δυνατότητάς τους να εγγυώνται άμεση πρόσβαση σε όλες τις θεραπείες και τα νέα φάρμακα».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών






Σχετικά άρθρα

Καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ φαρμακείων στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών
ΠΦΣ: Μόνο στις νέες γνωματεύσεις θα απαιτείται ο κωδικός OTP
Ο Σύλλογος παρέχει διευκρινίσεις και για τις αναπνευστικές συσκευές
Έρχεται η ψηφιακή υπογραφή των φαρμακοποιών
Θα προηγηθεί πιστοποίηση και θα γίνεται μέσω USB Token