Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ηλιακό έγκαυμα: Η αντιμετώπιση με εκχύλισμα Alkanna

23/7/2024 6:59:30 μμ
Με πληροφορίες από την f-anazitisi
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το ηλιακό έγκαυμα είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση του δέρματος στην οξεία επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας (UVA, UVB). Η ανεξέλεγκτη έκθεση στον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και ειδικά κατά τη διάρκεια του μεσημεριού, μπορεί να προκαλέσει βλάβες που ξεπερνούν την ερυθρότητα και τις μικροενοχλήσεις στο δέρμα. 


Ο φαρμακοποιός οφείλει να είναι ενήμερος για όλα τα σκευάσματα, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών προϊόντων, που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του ασθενούς. Μέσω της f-anazitisi και της ενότητας «Φάρμακο & Συμπληρώματα διατροφής», μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για περισσότερα από 500 συμπληρώματα διατροφής/βότανα, όπως είναι η αλκάννα και για τη χρήση της ως επουλωτικό εγκαυμάτων.

Case study: Αλκάννα

Το φυτό Alkanna tinctoria είναι γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες από την αρχαιότητα και οφείλει την επουλωτική του δράση στο συστατικό αλκαννίνη που εντοπίζεται στις ρίζες και στα φύλλα του βοτάνου. Η αλκάννα εμφανίζει επίσης αντιφλεγμονώδεις, αντικνησμώδεις, στυπτικές και αντιμικροβιακές (κατά του Staphylococcus aureus και του Staphylococcus epidermidis) ιδιότητες.

Στην καρτέλα του Αλκάννα (Alkanna) εμφανίζονται οι εξής πληροφορίες:

Δοσολογία: Ορίζεται η συνήθης ημερήσια δοσολογία σύμφωνα με την φαρμακοτεχνική μορφή ή με την ένδειξη για την οποία χρησιμοποιείται:

  • Στυπτικό/επουλωτικό: Εφαρμόζεται εξωτερικά υπό τη μορφή αλοιφής και ελαιώδους εκχυλίσματος. Σε εγκαύματα πρώτου βαθμού η θεραπεία διαρκεί 4-7 μέρες για την πλήρη ίαση και σε εγκαύματα δευτέρου βαθμού 3-4 εβδομάδες.

Ενδείξεις: Αναφέρονται οι ενδείξεις για τις οποίες χορηγείται το έλαιο, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών:

  • Έγκαυμα, Έγκαυμα ηλιακό, Επουλωτικό, Φωτογήρανση, Αντιφλεγμονώδες, Αντισηπτικό κ.ά.

Προφίλ ασφαλείας: Γίνεται λεπτομερής αναφορά στις αντενδείξεις, τα σημεία προσοχής κατά τη χρήση, τη χορήγηση κατά την κύηση και τη γαλουχία, και τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η χρήση του εκχυλίσματος Alkanna.

  • Αντενδείξεις: Το βότανο ενδείκνυται αποκλειστικά για εξωτερική χρήση.
  • Σημεία προσοχής: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων, χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Απαιτείται προσοχή σε άτομα με πνευμονική υπέρταση, πνευμονικές διαταραχές και καρκινοπαθείς.
  • Κύηση & Γαλουχία: Αντενδείκνυται.
  • Ανεπιθύμητες ενέργειες: Παρατεταμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε ηπατοτοξικότητα και καρκινογένεση. Μπορεί να προκαλέσει πνευμονική υπέρταση και πνευμονία.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ορίζει ότι μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες δράσεις δημόσιας υγείας






Σχετικά άρθρα

Στο +1% συγκρατήθηκε ο τζίρος για τα οnline φαρμακεία το 1ο εξάμηνο του 2024
Η μέση έκπτωση προϊόντων ήταν 38% επί της ΠΛΤ πώλησης
Υπογράφτηκε η σύμβαση ΗΔΙΚΑ-ΠΦΣ
Ορίζει ότι μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες δράσεις δημόσιας υγείας
Φαρμακεία: 500 χιλιάδες επισκέψεις κάθε μέρα για προϊόντα self-care
Μεγάλη οικονομική άνθηση με υψηλούς τζίρους και χιλιάδες νέα σκευάσματα