Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ηλεία: 'Αφαντα παιδικά εμβόλια και φάρμακα από τα φαρμακεία

18/9/2015 12:03:34 μμ
Να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να επιμεριστούν οι ευθύνες ζητά ο πρόεδρος του Φ.Σ. Ηλείας, Δ. Θεοδωρόπουλος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, για τα εξαφανισμένα από τα ράφια των φαρμακείων του νομού φάρμακα και εμβόλια. Εδώ και μήνες δεκάδες σκευάσματα λείπουν από την αγορά, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην υγεία των ασθενών αλλά και στα μικρά παιδιά, που μένουν ακάλυπτα εξαιτίας της έλλειψης των τετραπλών επαναληπτικών δόσεων των εμβολίων τους. Μάλιστα το γνωστό σε όλους mantoux για τη φυματίωση βρίσκεται σε έλλειψη εδώ και τρία χρόνια…


«Είναι ένα πρόβλημα ετών και απλώς μερικές φορές η κατάσταση για κάποια φάρμακα φτάνει στο μη παρέκει και εκεί έχουμε και την ανάδειξη του προβλήματος από τα ΜΜΕ. Με αυτή τη λογική δεν τίθεται καν η ερώτηση αν αυτήν τη στιγμή υπάρχουν ελλείψεις στα φάρμακα…», σχολιάζει ο κ. Θεοδωρόπουλος και σημειώνει ότι δεν είναι εύκολο να υπολογίσει κανείς πόσα φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη "γιατί ακόμη και αν σήμερα ένα φάρμακο είναι σε επάρκεια, κανείς δεν ξέρει αν αύριο θα έχει έλλειψη".

Το σημαντικό είναι ότι "κανείς δεν συγκινείται εκ των αρμοδίων", αν και -όπως ενημερώνει ο κ. Θεοδωρόπουλος στο thebest.gr- ο Σύλλογος της Ηλείας έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, έχει απευθυνθεί ακόμη και στις δικαστικές αρχές, ώστε να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα. Δυστυχώς δεν έχει ακόμη δει κάποια παρέμβαση με ουσιαστικό περιεχόμενο...


«Σαν φαρμακεία καλούμαστε να διαχειριστούμε μια κατάσταση τουλάχιστον παρανοϊκή. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί μια κατάσταση, στην οποία η εταιρεία παραγωγής του φαρμάκου διατείνεται και επιμένει ότι τροφοδοτεί επαρκώς τις φαρμακαποθήκες, οι δε φαρμακαποθήκες διατείνονται ότι αυτό δεν είναι πραγματικότητα. Εννοείται ότι εμείς σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιος λέει αλήθεια και ποιος λέει ψέματα, εκείνο που εμείς βιώνουμε είναι ότι δεν μπορούμε να προμηθευτούμε τα συγκεκριμένα φάρμακα» τόνισε και επισήμανε ότι οι αρμόδιοι επιβάλλεται να δουν ποια είναι η αλήθεια και να επιμερίσουν ευθύνες. «Δεν μπορεί να μην έχει κανείς ευθύνη, ειδικά όταν υπάρχουν βάσιμες υποψίες κερδοσκοπικών παιχνιδιών… Κατ? επανάληψη έχουμε επισημάνει και έχουμε καταθέσει και στις δικαστικές αρχές ότι λόγω της κακής τιμολογιακής πολιτικής αυξάνονται τα κίνητρα των παράλληλων εξαγωγών και αυτό είναι μια από τις βασικές αιτίες των ελλείψεων. Δυστυχώς αρμοδίως δεν γίνεται το παραμικρό για να διορθωθεί η κατάσταση. Η κατά καιρούς απαγόρευση εξαγωγών συγκεκριμένων φαρμάκων από τον Ε.Ο.Φ. στην ουσία δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα και σε τελευταία ανάλυση καταντά να είναι απολύτως προσχηματική».


Σύμφωνα ωστόσο με διαβεβαιώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών -αναφέρει το thebest.gr-, οι ελλείψεις σε παιδικά εμβόλια (που αφορούν κυρίως την ηλικιακή ομάδα 4-6 ετών (επαναληπτικές δόσεις εμβολίων για ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα, ανεμοβλογιά και τα τετραπλά για τέτανο-διφθερίτιδα-κοκίτη-πολιομυελίτιδα) αναμένονται να αποκατασταθούν στο τέλος του χρόνου. Εναλλακτικά, τα παιδιά μπορούν να εμβολιάζονται με τα μονά εμβόλια, για κάθε μια ασθένεια ξεχωριστά, σκευάσματα των οποίων υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αν παρατηρηθούν ελλείψεις θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι ευθύνες, τονίζουν οι εκπρόσωποί του κλάδου
Τι αποφάνθηκε το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε.






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση