Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Χιλιάδες γυναίκες και βρέφη φρόντισαν οι Γιατροί του Κόσμου

6/10/2017 2:08:12 μμ
Ένας χρόνος υλοποίησης του προγράμματος «Μητέρα & Παιδί»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Περισσότερες από 28.000 γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστες –εκ των οποίων οι 2.500 έγκυες– και σχεδόν 4.800 νεογνά και βρέφη έλαβαν αντίστοιχα γυναικολογική και παιδιατρική φροντίδα, κατά τον πρώτο χρόνο από την έναρξη του προγράμματος «Μητέρα & Παιδί» που υλοποιείται από τους Γιατρούς του Κόσμου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης MSD for Mothers.


Το διετές πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει υγειονομική περίθαλψη σε εγκύους και νεογνά που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (ανασφάλιστοι, πρόσφυγες, μετανάστες, μειονότητες), καθώς και δωρεάν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό για θέματα γυναικείας υγείας και οικογενειακού προγραμματισμού σε επαγγελματίες Υγείας και γυναίκες.


Ταυτόχρονα, σημαντικά ευρήματα σχετικά με το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στους παραπάνω πληθυσμούς προέκυψαν από σχετική έρευνα σε 14.000 γυναίκες που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος.


Από την έρευνα προέκυψε ότι η πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες είναι δύσκολη για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, λόγω του απαγορευτικού κόστους των υπηρεσιών, της πολυπλοκότητας των υγειονομικών και ασφαλιστικών συστημάτων, της έλλειψης γνώσης των δικαιωμάτων τους για ασφαλιστική κάλυψη, του φόβου διαμαρτυρίας κ.ά.


Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα, η πρώιμη και συνεχής πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού, αλλά και μετά είναι θεμελιώδης για τη μείωση των θανάτων γυναικών και νεογνών, ενώ μπορεί να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε εξοικονόμηση πόρων των εθνικών συστημάτων υγείας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΓτΚ συνέταξαν ένα κείμενο προτάσεων/συστάσεων πολιτικής για την ισότιμη πρόσβαση των πληθυσμών αυτών σε υγειονομικές υπηρεσίες, το οποίο απευθύνεται στις ευρωπαϊκές και εθνικές κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., ζητώντας τη στήριξή τους.


Όλα τα παραπάνω παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα με τίτλο: «Unspoken Voices: Οι ανάγκες υγείας των γυναικών προσφύγων στην Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 3 Οκτωβρίου 2017, στο ξενοδοχείο Athens Plaza.



Στην ημερίδα μίλησαν (από αριστερά): η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unicef στην Ελλάδα, κ. Σοφία Τζιτζίκου, η διευθύνουσα σύμβουλος ΜSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Agata Jakoncic και ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, Νικήτας Κανάκης.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Νέο σχέδιο δράσης για την προστασία παρόχων και νοσοκομείων τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2025
Παράταση ζητούν οι γιατροί, ενώ θετικός είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας






Σχετικά άρθρα

«Δώστε στα γυαλιά σας μια 2η ευκαιρία»
Μια καινοτόμος δράση του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica
Το 83% των πολιτών χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα σημαντικό το έργο του ΕΕΣ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα Πανελλαδικής Έρευνας από την εταιρεία PULSE RC
Νέα ακαδημία Τένις από την KICKS Academy
Διοργανώνει Open Day το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024