«Ελπίδες για τους ασθενείς με καρκίνο γεννούν τα αποτελέσματα της πολυπαραγοντικής αντιμετώπισης της νόσου, αλλά και 1.000 νέων φαρμάκων που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στη διεθνή αγορά».
Αυτό επεσήμανε ο καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας στο ΠΑ.Γ.Ν.Η., Οδυσσέας Ζώρας, που μίλησε για το μέλλον της εξειδίκευσης στη Χειρουργική Ογκολογία και τις κλινικές εφαρμογές της σε εκδήλωση στο Νοσοκομείο Χανίων.
Παράλληλα, ο κ. Ζώρας ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε τρομακτική αύξηση περιστατικά καρκίνου του πνεύμονος, ιδιαίτερα σε γυναίκες, γεγονός που απέδωσε στο κάπνισμα. Σε στασιμότητα βρίσκονται περιστατικά καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, ενώ σε ύφεση βρίσκονται περιστατικά καρκίνου του στομάχου.
Οπως ανέφερε ο διευθυντής της Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας στο ΠΑ.Γ.Ν.Η., η Χειρουργική Ογκολογία είναι ένας τομέας εξειδίκευσης της Χειρουργικής και σχετίζεται με «τον τρόπο που ο νεοπλασματικός ασθενής αντιμετωπίζεται. Δηλαδή με τη Χειρουργική Ογκολογία ο ασθενής δεν αντιμετωπίζεται ξεχωριστά από κάθε μία ιατρική ειδικότητα, αλλά αντιμετωπίζεται από μία πολυπαραγοντική ομάδα, που κάθε γιατρός έχει λόγο, άποψη και λαμβάνονται αποφάσεις για την καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενούς, αλλά και για την ιδανική θεραπεία – παρακολούθηση, στην οποία πρέπει να υποβληθεί, έτσι ώστε εκτός από την καλή ποιότητα ζωής να πετύχει και αύξηση της επιβίωσης».
Ερωτηθείς από τα σχετικά με τα νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση των μεταστατικών καρκίνων ο κ. Ζώρας, ανέφερε ότι «οι φαρμακευτικές επιλογές πλέον είναι πάρα πολλές. Ετσι ενώ η Χειρουργική παραμένει η βασική θεραπεία των συμπαγών όγκων, εν τούτοις έχουμε τόσα "όπλα" από φαρμακευτικής πλευράς που χειρίζονται οι παθολόγοι – ογκολόγοι, ώστε ένα πάρα πολύ σύνθετο πρόβλημα αντιμετωπίζεται συλλογικά, από περισσότερες ειδικότητες, με καλύτερα αποτελέσματα για τον ασθενή. Ετσι και η μεταστατική νόσος, που είναι ο κατΆ εξοχήν εχθρός του γιατρού, αντιμετωπίζεται πλέον σε πολύ μεγάλα ποσοστά σχετικά καλά».
ΧΙΛΙΑ ΝΕΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Παράλληλα, ο καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Κρήτης πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα «έχουμε περάσει μία φάση πιο μπροστά στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Είμαστε σε πολύ καλό σημείο συγκριτικά με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Και το λέω, διότι μετέχω στα ευρωπαϊκά δρώμενα της Χειρουργικής Ογκολογίας.Εχουμε πάρα πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα. Αυτό οφείλεται στη συστηματική επιμόρφωση, ενημέρωση των γιατρών και στα νέα δεδομένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στην Αμερική υπάρχουν 1.000 καινούργια φάρμακα έτοιμα να μπουν στο καταναλωτικό εμπόριο του ιατρικού χώρου. Συνεπώς, έχουμε μπροστά μας ένα ανοικτό μέλλον και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί. Εκεί που υστερούμε στην Ελλάδα είναι η τρομερή έλλειψη οργάνωσης, αλλά και υποδομών».
Από την πλευρά του ο νεφρολόγος, διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής και μέλος στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων Γιάννης Τζανάκης επεσήμανε τη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των ιατρών. «Στο πλαίσιο αυτό τα τελευταία τρία χρόνια διοργανώνουμε μία σειρά μαθημάτων για τους γιατρούς του Νοσοκομείου με ομιλητές καταξιωμένους καθηγητές της Ιατρικής», σημείωσε ο κ. Τζανάκης.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι «πράγματι υπάρχει αύξηση των περιστατικών κακοηθών νεοπλασιών και στον Νομό μας, όπως καρκίνοι του πεπτικού, των νεφρών, του εγκεφάλου, του προστάτη, μαστού κ.λπ.» γεγονός που απέδωσε σε λόγους περιβαλλοντικούς, διατροφής καθώς και του σύγχρονου τρόπου ζωής.
ΠΗΓΗ: Χανιώτικα Νέα