Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Χημειοθεραπεία: Ανώφελη σε ασθενείς τελικού σταδίου

31/7/2015 11:11:45 πμ
Δεν βελτιώνει σε τίποτα τη ζωή των ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Μετά από χρόνια ερευνών η συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων της Αμερικανικής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), κατέληξε στο συμπέρασμα πως η χημειοθεραπεία στους ασθενείς τελικού σταδίου δεν έχει κλινικά οφέλη. Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής επιθεώρησης JAMA Oncology.

Όπως επισημαίνεται η χημειοθεραπεία είναι ανώφελη και μάλιστα επιζήμια για την ποιότητα της ζωής των καρκινοπαθών που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νόσου.

Για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της χορήγησης χημειοθεραπείας και της ποιότητας ζωής των ασθενών τελικού σταδίου, οι ερευνητές παρακολούθησαν 312 ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο επί τέσσερις μήνες πριν από το θάνατό τους. Η πλειοψηφία των ασθενών ήταν άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 58,6 χρόνια.

Η μελέτη έδειξε ότι η χημειοθεραπεία δεν συνέβαλε σε μια βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που διατηρούσαν περιορισμένη ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης ή πλέον δεν διέθεταν αυτή τη δυνατότητα.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η χημειοθεραπεία επηρέασε αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών που είχαν ακόμη τη δυνατότητα να αυτοεξυπηρετούνται.


Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για την υποβολή σε χημειοθεραπεία της ASCO που αφορούν τους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο, των οποίων το προσδόκιμο επιβίωσης περιορίζεται σε λίγους μήνες.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics