Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Harvard: Η Ασπιρίνη μειώνει την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου

7/10/2024 1:14:09 πμ
Σε άτομα υψηλού κινδύνου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η τακτική λήψη Ασπιρίνης θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα με ανθυγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό JAMA Oncology που πραγματοποιήθηκε από τον Andrew Chan, Καθηγητή στο Τμήμα Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του Harvard


Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 30 ετών με περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν παράγοντες κινδύνου που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου (όπως η τακτική χρήση καπνού και αλκοόλ, η έλλειψη υγιεινής διατροφής και τακτικής σωματικής δραστηριότητας). Όσοι έπαιρναν Ασπιρίνη τακτικά, είχαν κατά 1/3 χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.


Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες, με εκείνους που δεν έπαιρναν Ασπιρίνη τακτικά και εκείνους που έπαιρναν μια τυπική δόση δύο δισκίων των 325mg την εβδομάδα. Το ποσοστό καρκίνου του παχέος εντέρου σε μια περίοδο 10 ετών για τους λιγότερο υγιείς συμμετέχοντες που δεν έκαναν χρήση ασπιρίνης ήταν 3,4%. Όσοι έπαιρναν ασπιρίνη είχαν ποσοστό 2,1%. Για υγιή άτομα με υγιεινές συνήθειες που δεν έπαιρναν ασπιρίνη, το ποσοστό καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν περίπου 1,62%, σε σύγκριση με 1,5% κίνδυνο για εκείνους που έλαβαν ασπιρίνη (μείωση του κινδύνου περίπου 0,12%). Δεν αξιολογήθηκαν ωστόσο οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την ασπιρίνη ή η αναλογία «κόστους-οφέλους». 


Φαίνεται ότι η Ασπιρίνη παρεμβαίνει στη δημιουργία βασικών δομικών στοιχείων σε μοριακό επίπεδο που απαιτούνται για την παραγωγή των προσταγλανδίνων (φλεγμονωδών πρωτεϊνών), οι οποίες είναι γνωστό ότι προάγουν τον καρκίνο. Η Ασπιρίνη φαίνεται επίσης να αναστέλλει συγκεκριμένες κυτταρικές οδούς που μπορούν να προάγουν την ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων, ενώ επίσης ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος με τρόπους που επιτρέπουν στο σώμα να καταπολεμά καλύτερα τον καρκίνο.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συμμετέχοντες σε δράσεις με στόχο την ενημέρωση






Σχετικά άρθρα

Σύλλογοι Ασθενών Ελλάδος: Δράσεις 2023/2024»: Κυκλοφόρησε η 7η επικαιροποιημένη έκδοση
Σημαντικό εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων στον χώρο της Υγείας
Καμπάνια ενημέρωσης για τη Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών «Eπιδέρμια»
«#είμαιΨαγμένη»: Εκστρατεία ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο «Αλμα Ζωής»
ΕΜΑ: Επαναξιολογεί τα φάρμακα με finasteride και dutasteride
Λόγω νέων δεδομένων για τις ψυχιατρικές τους παρενέργειες