Η τακτική λήψη Ασπιρίνης θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα με ανθυγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό JAMA Oncology που πραγματοποιήθηκε από τον Andrew Chan, Καθηγητή στο Τμήμα Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του Harvard.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 30 ετών με περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν παράγοντες κινδύνου που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου (όπως η τακτική χρήση καπνού και αλκοόλ, η έλλειψη υγιεινής διατροφής και τακτικής σωματικής δραστηριότητας). Όσοι έπαιρναν Ασπιρίνη τακτικά, είχαν κατά 1/3 χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες, με εκείνους που δεν έπαιρναν Ασπιρίνη τακτικά και εκείνους που έπαιρναν μια τυπική δόση δύο δισκίων των 325mg την εβδομάδα. Το ποσοστό καρκίνου του παχέος εντέρου σε μια περίοδο 10 ετών για τους λιγότερο υγιείς συμμετέχοντες που δεν έκαναν χρήση ασπιρίνης ήταν 3,4%. Όσοι έπαιρναν ασπιρίνη είχαν ποσοστό 2,1%. Για υγιή άτομα με υγιεινές συνήθειες που δεν έπαιρναν ασπιρίνη, το ποσοστό καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν περίπου 1,62%, σε σύγκριση με 1,5% κίνδυνο για εκείνους που έλαβαν ασπιρίνη (μείωση του κινδύνου περίπου 0,12%). Δεν αξιολογήθηκαν ωστόσο οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την ασπιρίνη ή η αναλογία «κόστους-οφέλους».
Φαίνεται ότι η Ασπιρίνη παρεμβαίνει στη δημιουργία βασικών δομικών στοιχείων σε μοριακό επίπεδο που απαιτούνται για την παραγωγή των προσταγλανδίνων (φλεγμονωδών πρωτεϊνών), οι οποίες είναι γνωστό ότι προάγουν τον καρκίνο. Η Ασπιρίνη φαίνεται επίσης να αναστέλλει συγκεκριμένες κυτταρικές οδούς που μπορούν να προάγουν την ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων, ενώ επίσης ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος με τρόπους που επιτρέπουν στο σώμα να καταπολεμά καλύτερα τον καρκίνο.