Πολλοί καθημερινοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την πίεση και να προκαλέσουν υπόταση. Συνήθως η πίεση πέφτει κατά τη διάρκεια της νύχτας και αυξάνεται την ημέρα. Ομοίως, όταν είστε ξεκούραστοι η πίεση θα είναι πιο χαμηλή σε σχέση με τις στιγμές έντονου άγχους και στρες. Όπως επισημαίνει η γενική γιατρός Χριστίνα Μπουτούρη οι υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος μειώνουν την αρτηριακή πίεση, γιατί τα αγγεία διαστέλλονται και τέλος η πίεση είναι πιο χαμηλή μετά το φαγητό γιατί περισσότερο αίμα διοχετεύεται στο στομάχι για την πέψη των τροφών.
?λλες αιτίες
Εκτός των καθημερινών παραγόντων, σύμφωνα με την γιατρό η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση όπως:τα φάρμακα για την υπέρταση, για τον προστάτη και ορισμένα αντικαταθλιπτικά. Στην εγκυμοσύνη και ιδίως τις πρώτες 24 εβδομάδες η πίεση πέφτει και επιστρέφει στα φυσιολογικά της επίπεδα μετά τον τοκετό.
Η αφυδάτωση η οποία μπορεί να προκληθεί από έντονη εφίδρωση ή από απώλεια υγρών από το γαστρεντερικό σωλήνα (εμετοί, διάρροιες) μπορεί να προκαλέσει υπόταση. Η αναιμία εκτός από την ωχρότητα, την αδυναμία και την εξάντληση που τη χαρακτηρίζουν συχνά συνοδεύεται και από χαμηλή αρτηριακή πίεση. Σε ένα υπογλυκαιμικό επεισόδιο, δηλαδή όταν το σάκχαρο του αίματος μειωθεί κάτω του φυσιολογικού, θα πέσει ταυτόχρονα και η πίεση.
Μεταξύ των καρδιακών προβλημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλή πίεση είναι μια ασυνήθιστα χαμηλή καρδιακή συχνότητα (βραδυκαρδία), προβλήματα με τις βαλβίδες της καρδιάς, η καρδιακή προσβολή και η καρδιακή ανεπάρκεια. Από τα ενδοκρινικά νοσήματα ο υποθυρεοειδισμός, οι διαταραχές των παραθυρεοειδών αδένων και η ανεπάρκεια των επινεφριδίων μπορεί να προκαλέσουν υπόταση.
Αλλες αιτίες που ενοχοποιούνται γαι την κατάσταση αυτή είναι: η έντονη αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία), η σοβαρή λοίμωξη (σηψαιμία) και η μεγάλη απώλεια αίματος.