Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Χαλαρώνουν οι στόχοι της αντιδιαβητικής θεραπείας

7/3/2018 11:58:16 πμ
Σε σχέση με τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1C)
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νέες οδηγίες εξέδωσε το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών (ACP), οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.


Βασιζόμενοι σε αντίστοιχες κατευθύνσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Αριστείας στην Περίθαλψη (NICE), του Ινστιτούτου για τη Βελτίωση των Κλινικών Συστημάτων (ICSI) και της Αμερικανικής Διαβητολογικής Ένωσης (ADA), οι επιστήμονες του ACP αλλάζουν τους στόχους της αντιδιαβητικής θεραπείας σχετικά με τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1C) των ασθενών.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι θεραπευτικοί στόχοι αφορούν ενήλικες ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 (εκτός των εγκύων) και ορίζουν τα νέα επίπεδα της HbA1C στο 7-8% (ενώ μέχρι σήμερα ήταν 6,5-7%).


Αναλυτικά, οι νέες οδηγίες συνιστούν στους θεράποντες γιατρούς τα εξής:

  • Οι στόχοι για τον έλεγχο του σακχάρου πρέπει να εξατομικεύονται, βάσει αναλυτικής αξιολόγησης των ωφελειών και των κινδύνων που μπορεί να προκύψουν από τη φαρμακολογική θεραπεία, των προτιμήσεων του ασθενούς, της γενικότερης κατάστασης της υγείας και του προσδόκιμου ζωής του ασθενούς, αλλά και του κόστους της θεραπείας.
  • Στους περισσότερους ασθενείς, ο στόχος για τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη πρέπει να τίθεται στο 7-8%.
  • Σε ασθενείς με γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 6,5%, θα πρέπει να εξετάζεται η πιθανή μείωση στη φαρμακολογική θεραπεία.
  • Σε ασθενείς, των οποίων το προσδόκιμο ζωής εκτιμάται να είναι λιγότερο από 10 χρόνια, η θεραπεία θα πρέπει να στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων και όχι στον έλεγχο της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, καθώς στην περίπτωση αυτή οι αρνητικές συνέπειες ξεπερνούν τα πιθανά οφέλη.
  • Εάν είναι δυνατό να επιτυγχάνονται βελτιώσεις μέσω αλλαγών στη διατροφή και στον τρόπο ζωής και να επισημαίνεται στους διαβητικούς ασθενείς η σημασία της γυμναστικής, της απώλειας των περιττών κιλών, της διακοπής του καπνίσματος κτλ.

Αντιδράσεις

Ο Δρ Ατζάι Ράο, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού της Ιατρικής Σχολής Λιούις Κάτζ του Πανεπιστημίου Τεμπλ, δήλωσε στο Reuters Health πως το προτεινόμενο ποσοστό «δεν συνάδει με τις κατευθυντήριες οδηγίες των περισσότερων εθνικών και διεθνών οργανισμών» και παράλληλα αντιτίθεται στα πρόσφατα Πρότυπα Θεραπείας του Διαβήτη που εξέδωσε η Αμερικανική Διαβητολογική Ένωση μέσα στο 2018!


Η χαλάρωση του στόχου για τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη «από ένα μεγάλο οργανισμό όπως το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών στέλνει ένα αντιφατικό μήνυμα στους ασθενείς και δεν συμβάλλει στην πρόοδο όσον αφορά τη μάχη ενάντια στις βλάβες των μικρών αιμοφόρων αγγείων που διαπιστώνονται στο διαβήτη τύπου 2» προσθέτει ο καθηγητής.

Με πληροφορίες από εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics