Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η Τεχνητή Νοημοσύνη παρέχει άμεσα υψηλής ακρίβειας διαγνώσεις

10/5/2023 8:28:44 μμ
Συνέντευξη του Σωκράτη Γουρλή, μέλος ΔΣ Ομίλου Ιατρόπολις, στη Βάσω Καλυβιώτη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να σημειώσει ιατρικά άλματα σε σχεδόν όλα τα πεδία που εφαρμόστηκε. Πλέον επιτρέπει να γίνονται ταχύτερες και ακριβέστερες διαγνώσεις, να παρέχονται τις εξατομικευμένες θεραπείες, ενώ συμμετέχει στην πιο αποτελεσματική ανάπτυξη φαρμάκων. Με απλά λόγια δημιουργεί, με τον όγκο πληροφοριών που «κουβαλάει», πιο ασφαλή δεδομένα για την κατανόηση του προφίλ των ασθενών και οδηγεί σε πιο ενημερωμένες αποφάσεις για τη φροντίδα τους. Απώτερος στόχος δεν είναι μόνο η βέλτιστη φροντίδα για όσους νοσούν αλλά και μια άλλη σημαντική παράμετρος που αφορά τα υγειονομικά συστήματα όλου του κόσμου και έχει να κάνει με τη μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης.

Για τις σπουδαίες εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και για το κατά πόσο αυτές αναπτύσσονται στην εγχώρια αγορά μιλά ο Σωκράτης Γουρλής, μέλος ΔΣ του Ομίλου Ιατρόπολις, ο οποίος αναφέρεται στα οφέλη αλλά και στις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται τα προσεχή χρόνια. Και αν οι επικριτές της νέας ψηφιακής επανάστασης επικαλούνται το περίφημο ρητό του Σίγκμουντ Φρόιντ ότι «ο πολιτισμός φέρνει δυστυχία», ο συνομιλητής μας απαντά πως «ακόμη και αν εφευρεθεί ένας υπερυπολογιστής που θα μπορεί να κάνει τα πάντα, ο ανθρώπινος παράγοντας θα είναι και πάλι αυτός που θα πρέπει να τον θέσει σε λειτουργία».

Η Τεχνητή Νοημοσύνη παράγει πλέον τεχνολογίες που επηρεάζουν όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Σε αυτό το τεύχος εστιάζουμε στην Υγεία και στη φαρμακευτική έρευνα, όπου τα πεδία εφαρμογής είναι συναρπαστικά. Ο Όμιλός σας, ως βασικός πάροχος ΠΦΥ, ενδιαφέρεται για την ενσωμάτωση όλων αυτών των πληροφοριών στη στρατηγική του;

H Τεχνητή Νοημοσύνη τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας σε διάφορους τομείς της Υγείας αλλά και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην οποία και δραστηριοποιούμαστε. Όσο εξελίσσεται η Τεχνητή Νοημοσύνη τόσο θα παρέχονται και πιο ασφαλείς υπηρεσίες και ταχύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς. Εμείς στο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ από την πρώτη στιγμή που άρχισε να αναπτύσσεται η τεχνολογία αυτή, την αξιοποιήσαμε, ώστε να διαθέτουμε μηχανήματα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απεικονιστική ακρίβεια προς όφελος των ασθενών μας.

Σε ποιους τομείς εφαρμόζεται ήδη η Τεχνητή Νοημοσύνη;

Εδώ και περίπου πέντε χρόνια υπάρχουν διαθέσιμα μηχανήματα στην αγορά που εμπεριέχουν την Τεχνητή Νοημοσύνη καθώς και ανεξάρτητα λογισμικά, πολλά από τα οποία τα αξιοποιούμε ήδη. Υπάρχουν δηλαδή μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας που έχουν ενσωματωμένη την Τεχνητή Νοημοσύνη, με έξυπνα λογισμικά που εντοπίζουν διάφορες παθήσεις πολύ πιο γρήγορα -και ανώδυνα φυσικά- από ό,τι οι συμβατικές μέθοδοι. Για παράδειγμα οι σύγχρονοι μαγνητικοί τομογράφοι αποτελούν ένα δείγμα ενσωμάτωσης της Τεχνητής Νοημοσύνης, αφού λαμβάνουν εξατομικευμένα στοιχεία από κάθε ασθενή, ώστε να επιτύχουν μια απεικόνιση άριστη ως προς το αποτέλεσμα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα μηχανήματα αυτά αντιλαμβάνονται το σωματότυπο του ασθενούς και σε συνδυασμό και με άλλες παραμέτρους αλλά και με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης κάνουν μια ανασύνθεση της εικόνας για να αποτυπώνονται τυχόν παθήσεις με απόλυτη ακρίβεια. Άλλη μια ενδεικτική περίπτωση εφαρμογής είναι η μαστογραφία. Υπάρχουν διάφορα software που αξιοποιούν τα λεγόμενα big data, δηλαδή συλλέγουν μεγάλο όγκο δεδομένων και στη συνέχεια τα εξετάζουν και τα αναλύουν προκειμένου να εξάγουν ένα πιο σαφές συμπέρασμα που θα βοηθήσει τον ακτινολόγο να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή όχι.

Στην περίπτωση που εντοπισθεί κατά τη μαστογραφία κάποιο πρόβλημα ή κάποιο ύποπτο σημείο, προσδιορίζει την περιοχή κυκλώνοντάς την, ώστε να διευκολύνει τον γιατρό στη διάγνωσή του. Συνεπώς παρέχει στον ακτινολόγο μια δικλείδα ασφαλείας ώστε να επιτευχθεί ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα χωρίς καμία πιθανότητα λάθους. Ουσιαστικά κάνει τη ζωή του ακτινολόγου ακόμα πιο εύκολη. Είναι συστήματα που διαθέτουμε ήδη στα διαγνωστικά μας κέντρα από τότε που εφευρέθηκαν. Και στον τομέα της Ογκολογίας όμως, η νέα τεχνολογία με την Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια και να βοηθήσει τις ιατρικές ομάδες για μια πιο γρήγορη και πιο ακριβή διάγνωση.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα οφέλη για εσάς αλλά και για τους ασθενείς σας από την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινή πρακτική;

Υπάρχουν πολλά οφέλη και πλεονεκτήματα για τους ασθενείς, ειδικά στα συστήματα απεικόνισης και διάγνωσης. Ένα από τα κυριότερα είναι ότι η νέα τεχνική μπορεί να διαγνώσει χωρίς ταλαιπωρία για τους ασθενείς μία νόσο σε πρώιμο ακόμη στάδιο, που υπό άλλες συνθήκες ίσως η διάγνωση να καθυστερούσε, ειδικά εάν δεν υπάρχουν αισθητά συμπτώματα. Από την άλλη και στα διαγνωστικά κέντρα του ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ έχουμε διαπιστώσει, και στην πράξη πια, ότι υπάρχει όφελος στις υπηρεσίες μας από τη σύγχρονη τεχνολογία και ειδικά από την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς μπορούμε με συνέπεια και ακρίβεια να δίνουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα εξετάσεων και σε πολύ συντομότερο χρόνο.

Ένας τομέας όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει σημειώσει μεγάλα επιτεύγματα είναι αυτός της εξατομικευμένης ιατρικής. Σκέφτεστε να επενδύσετε σε τέτοιου τύπου «εργαλεία»;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη πράγματι συμβάλλει προς την κατεύθυνση της εξατομικευμένης ιατρικής κι εμείς στο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ είμαστε θιασώτες αυτής της νέας σύγχρονης αντίληψης. Άλλωστε κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός και πρέπει να αντιμετωπίζεται και διαφορετικά με βάση τις ανάγκες του. Σήμερα εφαρμόζεται στον τομέα της απεικόνισης η Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά πολύ σύντομα θα μπορεί να εφαρμοσθεί και στις αιματολογικές εξετάσεις. Η άθροιση όλων των αποτελεσμάτων των εξετάσεων με τη βοήθειά της θα βοηθήσει τον θεράποντα ιατρό αλλά και τον μικροβιολόγο να κάνουν τη σωστή διάγνωση για τον ασθενή τους και μάλιστα πλήρως εξατομικευμένα.

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και σε μια σημαντική μερίδα επιστημόνων που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την Τεχνητή Νοημοσύνη, θέτοντας ως βασικό τους ερώτημα αν θα προσφέρει πραγματικά αποτελέσματα. Ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις; 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται να βοηθήσει το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και να το συνδράμει ώστε να του κάνει τη ζωή πιο εύκολη και χωρίς άγχος, αφού θα έχει πάντα μια δικλείδα ασφαλείας, ώστε να μη γίνει κάποιο λάθος στη διάγνωση. Κανένα μηχάνημα όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον άνθρωπο και γιΆ αυτό όσοι βλέπουν τις νέες μεθόδους με σκεπτικισμό δεν θα πρέπει να ανησυχούν.

Εμείς ως Όμιλος πάντα διαφωνούσαμε με τη λογική ότι τα μηχανήματα μπορούν κάποια στιγμή να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους. Γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει όσα χρόνια και να περάσουν. Εξάλλου η πιο εξελιγμένη «μηχανή» είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και ουδείς μπορεί να πάρει τη θέση του. Η Τεχνητή Νοημοσύνη όμως μπορεί να διευκολύνει τους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα και ταχύτερα προς όφελος του ασθενούς. Άρα τα μηχανήματα μπορούν απλά να βοηθήσουν στην ποιότητα και στην ταχύτητα στην εξαγωγή των αποτελεσμάτων. 

Την τελική απόφαση για μια θεραπεία αλλά και τη διάγνωση θα την έχει πάντα ο άνθρωπος, ο γιατρός.Ακόμη και να εφευρεθεί ένας υπερυπολογιστής που θα μπορεί να κάνει τα πάντα, ο ανθρώπινος παράγοντας θα είναι και πάλι αυτός που θα πρέπει να τον θέσει σε λειτουργία. Συνεπώς η όποια εφαρμογή νέων μεθόδων τεχνολογικά εξελιγμένων παραμένει εργαλείο στα χέρια του ανθρώπου για να βελτιώνει τη ζωή μας, να την κάνει πιο ποιοτική.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συμβάλλει στη κατανόηση της νόσου και στην επέκταση της ιατρικής ακριβείας
Προάγοντας την καινοτομία και την τεχνολογική μετάβαση στην υγεία






Σχετικά άρθρα

Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση
Σημαντικές οι νέες εξελίξεις στη θεραπεία της κυστικής ίνωσης
Σύμφωνα με τους ομιλητές του Πανελλήνιου Συνεδρίου Κυστικής Ίνωσης 2024
Το φάρμακο της χρονιάς για το 2024 σύμφωνα με το Science
Έχει δείξει 100% αποτελεσματικότητα και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025