Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η στοματική υγιεινή, το μέλι, ο HPV και οι Έλληνες

10/10/2016 8:13:20 μμ
Έρευνα γνώμης γύρω από την στοματική υγιεινή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑΚΟΣ διεξήγαγε έρευνα γνώμης σχετικά με την στοματική υγιεινή των Ελλήνων αλλά και τις συνήθειες τους γύρω από αυτή.


Σύμφωνα με την έρευνα η βραχνάδα, η δυσκολία στην κατάποση, η πληγή στο στόμα και η διόγκωση στο λαιμό είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα που «αφουγκράζονται» όσοι ακολουθούν ισορροπημένο τρόπο ζωής μακριά από βλαβερές συνήθειες και κάνουν πρόληψη.


Πάντως, όσο περισσότερο καπνίζει κάποιος τόσο καθυστερεί νΆ ανησυχήσει, αν εμφανίσει βραχνάδα.


Σε ότι αφορά το θέμα του HPV που αποτελεί αιτία στοματικών καρκίνων σύμφωνα με μελέτες οι περισσότεροι Έλληνες (78%) γνωρίζουν πως μεταδίδεται με τον στοματικό έρωτα όμως αμελούν στο να λάβουν προφυλάξεις (45%) αν υπάρχει σταθερός σεξουαλικός σύντροφος. Η γνώση αυτής της πληροφορίας επηρεάζει τη σεξουαλική διάθεση των γυναικών αρνητικά, σε διπλάσιο βαθμό (65%) απΆ ό,τι τους άνδρες (38%).


Ένας στους τέσσερις Έλληνες χαρακτηρίζει τον εαυτό του αμελή σε θέματα στοματικής υγιεινής καθώς επισκέπτεται τον οδοντίατρο μία φορά τον χρόνο για προληπτικούς λόγους ενώ οι υπόλοιποι μόνο αν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.


Η ενημέρωση γύρω από τα θέματα υγιεινής έχει να κάνει με τους παρακάτω λόγους, βασικότερος είναι η λευκότητα (42%) και ακολουθούν η έλλειψη τερηδόνας (28%), η έλλειψη κενών ανάμεσα στα δόντια (13%), η καθαρότητα (11%), η υγεία των ούλων (8%) και η έλλειψη πλάκας (4%).


Ένας στους πέντε Έλληνες κάνει τυχαία αγορά οδοντόβουρτσας ενώ το 55% όσων απάντησαν έχουν ως κριτήριο τους τον βαθμό σκληρότητας. Η οδοντόκρεμα επιλέγεται ανάλογα με τα αναγραφόμενα χαρακτηριστικά ενώ το 65% των ερωτηθέντων βουρτσίζει καθημερνά τα δόντια του. Μόλις 1 στους 4 τα βουρτσίζει ύστερα από κάθε γεύμα, ενώ μόλις το 4% χρησιμοποιεί στοματικά διαλύματα και οδοντικό νήμα.


Τέλος το μέλι είναι η αγαπημένη γλυκαντική ουσία με προτίμηση 40%, ενώ ακολουθεί η λευκή ζάχαρη με 18%, η καστανή ζάχαρη με 16%, η στέβια με 12% και η ασπαρτάμη με 4%.


Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος, ακτινοθεραπευτής Δέσποινα Κατσώχη: «το βασικότερο συμπέρασμα της νέας έρευνας μας είναι ότι ο ισορροπημένος τρόπος ζωής και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο, συνοδοιπορούν με την ευαισθητοποίηση του πολίτη σε θέματα υγείας. Να σημειώσω ότι διεθνή επιδημιολογικά στοιχεία για τον καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα, τον κατατάσσουν στην έκτη θέση με αυξητική τάση, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες. Οι ασθενείς κινητοποιούνται σε προχωρημένα στάδια, ίσως επειδή δεν κατανοούν τους παράγοντες κινδύνου και δεν είναι ευαισθητοποιημένοι να αναγνωρίσουν το πρόβλημα στην αρχή του».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Σύμφωνα με έρευνα του Fortune και της KPMG






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics