Η σοκολάτα είναι απολαυστική αλλά αποφευκτέα για τους περισσότερους (λόγω των πολλών θερμίδων, των σακχάρων και των λιπών που περιέχει), ωστόσο νέα έρευνα δικαιώνει την κατανάλωση της… με μέτρο – και κυρίως της μαύρης σοκολάτας που αποτελεί μια πιο υγιεινή επιλογή!
Η επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μελετώντας στοιχεία για 55.500 άτομα 50-64 ετών σχετικά με τη διατροφή τους και την κατάσταση της υγείας τους, διαπίστωσαν μια «ευχάριστη» σύνδεση της μέτριας κατανάλωσης σοκολάτας με μείωση του κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή, μια μορφή καρδιακής αρρυθμίας.
Συγκεκριμένα (με τη μερίδα να υπολογίζεται περίπου στα 30 γραμμάρια):
- Με την κατανάλωση 2-6 μερίδων/εβδομάδα, ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής ήταν κατά μέσο όρο 20% μικρότερος.
- Με την κατανάλωση 1 μερίδας/εβδομάδα ο μειωμένος κίνδυνος «έπεφτε» στο 17%
- Με την κατανάλωση 1-3 μερίδες/μήνα, η μείωση του κινδύνου ήταν 10%
- Τα μεγαλύτερα οφέλη για τις γυναίκες προέκυψαν σε κατανάλωση 1 μερίδας/εβδομάδα: μείωση κινδύνου αρρυθμίας κατά 21%.
- Τα μεγαλύτερα οφέλη για τους άνδρες προέκυψαν σε κατανάλωση 2-6 μερίδων/εβδομάδα: μείωση κινδύνου 23%.
Οι επιστήμονες όμως βρήκαν και ένα «ταβάνι» στο όφελος της σοκολάτας: με την κατανάλωση >1 μερίδας/μέρα, ο κίνδυνος αρρυθμίας μειώνεται μεν αλλά μόνο κατά 14%.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η σοκολάτα, ιδίως η μαύρη, έχει καρδιαγγειακά οφέλη. Η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό ισχύει και για τις αρρυθμίες, μία πάθηση που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής ανεπάρκειας, άνοιας και πρόωρου θανάτου και από την οποία πάσχουν πάνω από 33 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Δεν είναι πάντα σαφές τι την προκαλεί και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια θεραπεία.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο καρδιολογικό περιοδικό «Heart».