Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη παρουσιάσαν τα μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη σε συναντήσεις που είχαν με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας κ. Ξανθό αλλά και με στελέχη του υπουργείου Εργασίας.
Ο πρόεδρος της ΕΛΟΔΙ Αριστείδης Ράπτης, αναφέρθηκε στα σημαντικότερα προβλήματα των ατόμων με διαβήτη:
- Τραγικές ελλείψεις των διαβητολογικών κέντρων και ιατρείων. Απουσία ιατρών, διαιτολόγων, ψυχολόγων και άλλων απαραίτητων ειδικοτήτων. ?μεση στελέχωση τους με προτεραιότητα τις απομακρυσμένες περιοχές και παράλληλα σωστή διαδικασία εκπαίδευσης και πιστοποίησης.
- Κατάργηση της συμμετοχής στην ινσουλίνη (για τον διαβήτη τύπου 2).
- Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και αποπληρωμής των αναλωσίμων. Πρόσφατα έχει θεσπιστεί η δυνατότητα εξάμηνης συνταγογράφησης για την ινσουλίνη και τα άλλα φάρμακα. Για την ουσιαστική αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, το ίδιο μέτρο θα πρέπει να επεκταθεί και στα απαραίτητα αναλώσιμα.
- Χορήγηση αναλωσίμων στους ανασφάλιστους. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά τα άτομα με διαβήτη χωρίς ασφάλιση. Θα πρέπει η πολιτεία να προσφέρει και σε αυτούς τις ίδιες παροχές με τους ασφαλισμένους, που είναι απαραίτητες για την προστασία της υγείας τους και της ζωής τους.
- Πρόσληψη στα σχολεία εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού. Θα πρέπει σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας να προσληφθεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση νοσηλευτικό προσωπικό για την ασφαλή προσχολική και σχολική ζωή των παιδιών με διαβήτη.
- Στελέχωση, του ΕΚΕΔΙ και της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τον Διαβήτη με κατάλληλους και αναγνωρισμένους επιστήμονες και την συμμετοχή της ομοσπονδίας μας σε αυτούς τους σημαντικούς θεσμούς.
Ο Αντιπρόεδρος κ. Τρύφων Ρουμελιώτης, μεταξύ άλλων, επισήμανε το σοβαρό πρόβλημα των παλιών οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς τους ασφαλισμένους.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο εργασίας με την κα Ελευθερία Τσακιροπούλου, Διευθύντρια της αναπληρώτριας υπουργού κας Θεανώ Φωτίου. Τα μέλη της ΕΛΟΔΙ ζήτησαν η χορήγηση του προνοιακού επιδόματος να γίνεται με γνωμάτευση κρατικού διαβητολογικού κέντρου, ώστε να απαλλαγούν οι δικαιούχοι, από την αναίτια, επαναλαμβανόμενη ταλαιπωρία των ΚΕΠΑ. ?λλωστε αυτό ίσχυε από το 1995, περίπου για 18 χρόνια. Η κα Τσακιροπούλου βρήκε δίκαιο το αίτημά και υποσχέθηκε αφού το εξετάσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες να το προωθήσει σύντομα.
Οι ασθενείς με διαβήτη τονίζουν πως είναι σε αναμονή των ενεργειών τους και παραμένουν σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.