Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


«Η παρακεταμόλη μπορεί να μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων»

16/10/2009
Συστήνεται αξιολόγηση της σχέσης οφέλους - κινδύνου πριν τη χορήγηση των αντιπυρετικών σκευασμάτων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

«Η χορήγηση αντιπυρετικών παρακεταμόλης σε βρέφη και παιδιά, ως μέτρο προφύλαξης από την εμφάνιση πυρετού μετά από εμβολιασμούς, ίσως μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», σημειώνει έκθεση Τσέχων ερευνητών η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό The Lancet.

«Η χορήγηση αντιπυρετικών παρακεταμόλης σε βρέφη και παιδιά, ως μέτρο προφύλαξης από την εμφάνιση πυρετού μετά από εμβολιασμούς, ίσως μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», σημειώνει έκθεση Τσέχων ερευνητών η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό The Lancet.

 

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 450 βρέφη και μικρά παιδιά, διαπιστώθηκε ότι η λήψη παρακεταμόλης μέσα στο πρώτο 24ωρο από τη χορήγηση ενός εμβολίου, μια πρακτική που συστήνεται από αρκετούς γιατρούς, είχε ως αποτέλεσμα την απουσία ή τη μείωση της έντασης των πυρετικών καταστάσεων, από την άλλη όμως η ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο ήταν ασθενέστερη και τα επίπεδα των παραγόμενων αντισωμάτων στον οργανισμό των βρεφών ήταν σαφώς χαμηλότερα.

 

Στο πλαίσιο της μελέτης, αφού πραγματοποιήθηκε στα παιδιά ο εμβολιασμός ρουτίνας έναντι παθογόνων όπως ο ιός της γρίπης, του ροταϊού, της διφθερίτιδας, του τετάνου και της πολιομυελίτιδας, έγινε διαχωρισμός τους σε 2 ομάδες. Στα μισά παιδιά (ομάδα «Α») χορηγήθηκε παρακεταμόλη κατά το επόμενο εικοσιτετράωρο (3 δόσεις), ενώ στα άλλα μισά (ομάδα «Β») δεν χορηγήθηκε αντιπυρετικό.

 

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι από τα παιδιά της πρώτης ομάδας εμφάνισε πυρετό άνω των 380 C το 42%, ενώ από τα παιδιά της δεύτερης ομάδας εμφάνισε πυρετό το 66%. Παράλληλα όμως, στα παιδιά της πρώτης ομάδας ανιχνεύθηκε πολύ μικρότερη ποσότητα αντισωμάτων έναντι των παθογόνων για τους οποίους έγινε ο εμβολιασμός.

 

Το γεγονός αυτό έδειξε στους επιστήμονες ότι η παρακεταμόλη με κάποιο τρόπο μειώνει τη δραστικότητα των εμβολίων, με μηχανισμό ο οποίος πιθανόν σχετίζεται με την ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Όπως όμως επισημαίνουν, θα χρειαστούν πολλές περαιτέρω μελέτες ώστε να διαλευκανθεί ο ακριβής συσχετισμός.

 

Έως τότε και προτού εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, αυτό που συστήνεται από τους επιστήμονες που διεξήγαγαν τη συγκεκριμένη μελέτη είναι η προσεκτική αξιολόγηση της σχέσης οφέλους – κινδύνου σε κάθε περίπτωση πριν τη χορήγηση αντιπυρετικών σκευασμάτων παρακεταμόλης.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μέσω βίντεο και infographics από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση
Σημαντικές οι νέες εξελίξεις στη θεραπεία της κυστικής ίνωσης
Σύμφωνα με τους ομιλητές του Πανελλήνιου Συνεδρίου Κυστικής Ίνωσης 2024
Το φάρμακο της χρονιάς για το 2024 σύμφωνα με το Science
Έχει δείξει 100% αποτελεσματικότητα και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025