Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η Πανδημία στρέφει τους νέους σε σχολές Επιστημών Ζωής και Υγείας

16/2/2023 10:16:52 πμ
Συνέντευξη του καθηγητή Κυριάκου Φελέκκη, Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο καθηγητής Κυριάκος Φελέκκης, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Ποιους τομείς εκπαίδευσης προσφέρει η Σχολή Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας; Μιλήστε μας αναλυτικά για αυτούς.

Η Σχολή Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αποτελείται από δύο ακαδημαϊκά τμήματα. Το Τμήμα Επιστημών Ζωής, που περιλαμβάνει τους τομείς της Βιολογίας, Διαιτολογίας/Διατροφολογίας και Επιστήμης του Αθλητισμού και το Τμήμα Επιστημών Υγείας με τους τομείς Φαρμακευτικής, Φυσικοθεραπείας και Νοσηλευτικής. Όλοι οι τομείς προσφέρουν προγράμματα όλων των επιπέδων, από πτυχίο μέχρι διδακτορικό.

Στον τομέα της Βιολογίας, η Σχολή προσφέρει πτυχιακό πρόγραμμα στη Βιολογία του Ανθρώπου και μεταπτυχιακό στις Βιοϊατρικές Επιστήμες, με κατεύθυνση την Ανοσολογία. Τα δύο αυτά προγράμματα επικεντρώνονται αποκλειστικά στη Βιολογία του ανθρώπου και είναι τα μοναδικά στο είδος τους σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο τομέας της Διατροφολογίας περιλαμβάνει το πτυχίο Διατροφολογίας και Διαιτολογίας, δυο μεταπτυχιακά προγράμματα στην Κλινική Διαιτολογία και στη Διατροφολογία του Αθλητισμού και ένα Διδακτορικό στη Διαιτολογία/Διατροφολογία. Τέλος, από το ίδιο Τμήμα προσφέρεται το πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην Επιστήμη του Αθλητισμού.

Στο Τμήμα Επιστημών Υγείας προσφέρεται το ενιαίο και αδιάσπαστο μεταπτυχιακό στη Φαρμακευτική και το μεταπτυχιακό στη Φαρμακορρύθμιση/Κανονιστικές Υποθέσεις, που αποτελεί το μοναδικό εξ αποστάσεως πρόγραμμα στην Σχολή. Στο ίδιο Τμήμα και στον τομέα της Φυσικοθεραπείας, προσφέρονται το πτυχίο και μεταπτυχιακό στην Φυσικοθεραπεία και Αποκατάσταση, καθώς και το σχετικό διδακτορικό πρόγραμμα. Τέλος, το τμήμα προσφέρει πτυχίο και διδακτορικό στη Νοσηλευτική.

Γιατί να επιλέξει σήμερα ένας σπουδαστής κάποιο από αυτά τα επαγγέλματα; Εκτιμάτε ότι διασφαλίζει κατά κάποιο τρόπο εύκολα ένα επαγγελματικό εισιτήριο για μια θέση εργασίας;

Στον τομέα της Υγείας σήμερα δαπανούνται πέρα των 8 τρισεκατομμυρίων ευρώ παγκοσμίως, από τα οποία 2.4 τρισ. διοχετεύονται στην έρευνα. Το μέγεθος αυτής της δαπάνης καταδεικνύει την έμφαση που δίνεται σε αυτό τον τομέα. Οι επιστήμες της Υγείας αναπτύσσονται ραγδαία και εξελίσσονται συνεχώς. Ένα πτυχίο στις επιστήμες Ζωής και Υγείας όχι μόνο εξασφαλίζει ένα εισιτήριο για μια θέση εργασίας, αλλά ανοίγει και την πόρτα σε μία καριέρα που προσφέρει ικανοποίηση σε άτομα που έχουν πάθος με το αντικείμενο.

Σήμερα, μετά τη μεγάλη παγκόσμια κρίση που έφερε η πανδημία, καταγράφεται μια ραγδαία ανάπτυξη των Επιστημών Υγείας. Παρατηρείτε τα νέα παιδιά να θέλουν να σπουδάσουν επιστήμες όπως η Βιολογία, η Νοσηλευτική, η Φαρμακευτική, η Διαιτολογία-Διατροφολογία και ο Αθλητισμός; Έχουν επηρεαστεί στις εκπαιδευτικές αποφάσεις τους από την πανδημία;

Αυτό είναι γεγονός. Η πανδημία έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον τομέα της Υγείας. Πέραν όλων των αρνητικών της επιπτώσεων, κατέδειξε τον ρόλο της επιστήμης στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων. Η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η επιστημονική κοινότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και η καθημερινή μάχη που έδιναν οι επαγγελματίες Υγείας στα νοσοκομεία μας, προσέδωσε μία ηρωική χροιά σε αυτούς τους τομείς. Επιπρόσθετα, οι μαθητές γνώρισαν για πρώτη φορά επαγγέλματα Υγείας ή τουλάχιστόν έμαθαν πτυχές αυτών των επιστημών που δεν γνώριζαν προηγουμένως. Ως αποτέλεσμα αυτού, παρατηρούμε μία αύξηση στο ενδιαφέρον για τα προγράμματα αυτά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε όσους επιλέξουν κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την Σχολή Επιστημών Ζωής και Υγείας;

Τα αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης Times Higher Education (THE) World University Rankings 2023 κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα στα 501-600 κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως. Αντίστοιχα, το Πανεπιστήμιο τοποθετείται 157ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 2ο στην Κύπρο και 4ο σε Κύπρο και Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται μεταξύ των 501-600 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, στον τομέα της Κλινικής και Υγείας. Η κατάταξη αυτή δεν είναι τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής και σκληρής προσπάθειας που γίνεται τα τελευταία χρόνια από το Πανεπιστήμιο και τη Σχολή, η οποία επικεντρώνεται στην καινοτόμα προσέγγιση της Υγείας στο επίπεδο της διδασκαλίας και της έρευνας. Η πολύθεματικη προσέγγιση που εφαρμόζει η Σχολή στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση και στην έρευνα, καθώς και η έμφαση που δίνεται σε τομείς αιχμής στην Υγεία καθιστούν την Σχολή Επιστημών Ζωής και Υγείας μία από τις κορυφαίες στο είδος της.

Επομένως, η φοίτηση σε ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Σχολή μας σημαίνει αυτόματα και φοιτητή σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου.

Έχετε να επιδείξετε κάποιες πρωτοποριακές δράσεις της Σχολής σας;

Όπως ανέφερα και πιο πάνω, η Σχολή δίνει μεγάλη έμφαση σε τομείς αιχμής στην Υγεία. Μέρος της στρατηγικής μας είναι η παραγωγή και διδασκαλία νέας γνώσης, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως είναι η τεχνική νοημοσύνη (ΑΙ), η εικονική πραγματικότητα (VR), η χρήση υπολογιστικών μοντέλων και «-ωματικής» για την αντιμετώπιση ανθρώπινων ασθενειών κ.α. Αξίζει να σημειώσω στο σημείο αυτό, ότι στη Σχόλη προσφέρουμε το μοναδικό πρόγραμμα σε Κύπρο και Ελλάδα, που ενσωματώνει τη χρήση εικονικής πραγματικότητας στη Φυσικοθεραπεία, τόσο στη διδασκαλία όσο και στην έρευνα.

Υπό τη Σχολή λειτουργούν εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα, όπως το Ερευνητικό Κέντρο Βιοδραστικών Μορίων, που επικεντρώνεται στην απομόνωση και μελέτη θεραπευτικών μορίων από φυσικά προϊόντα, καθώς και το Ερευνητικό Κέντρο 'Ασκησης και Διατροφής. Τα κέντρα αυτά στελεχώνονται από ακαδημαϊκούς της Σχολής καθώς και φοιτητές όλων των επιπέδων.

Επίσης έχουμε προσυπογράψει συμφωνίες με γνωστά κέντρα του εξωτερικού. Η Σχολή έχει στενές συνεργασίες με την Βιομηχανία από διάφορους τομείς που εμπλέκονται ενεργά, τόσο στη διαμόρφωση των διδακτικών προγραμμάτων, όσο και στην πρακτική άσκηση των φοιτητών. Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στα καινοτόμα εργαλεία διδασκαλίας που αναπτύξαμε, όπως το «εργαστήριο-στο-κουτί», που χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Έχοντας μια τεράστια εμπειρία και πολλές ώρες εκπαιδευτικού έργου μέχρι σήμερα ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε σε ένα νέο άνθρωπο που δυσκολεύεται να αποφασίσει για τις σπουδές του;

Αρχικά, θα τον παρότρυνα να επιλέξει το αντικείμενο που αγαπά. Κατά δεύτερο, θα του συνέστηνα να ασχοληθεί με αυτό επιδεικνύοντας σκληρή δουλειά και προσήλωση στους στόχους του. Και να θυμάται, βεβαίως, ότι η μόρφωση ενός ανθρώπου και ειδικά ενός επαγγελματία που θέλει να παραμένει σχετικός με τις εξελίξεις στον τομέα του, ποτέ δεν σταματά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι τεράστιες δαπάνες και οι καθυστερήσεις αναδεικνύονται σε επιστημονική έρευνα






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση