Μία ακόμα επιστημονική έρευνα, και αρκετά μεγάλη, έρχεται να αναδείξει την αξία της μεσογειακής διατροφής για την υγεία.
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham & Women's της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 26.000 γυναίκες σε βάθος 12 ετών και επιβεβαίωσε την προστατευτική δράση της μεσογειακής διατροφής στην καρδιακή υγεία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μειώνει κατά 25% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, περίπου όσο τα φάρμακα όπως οι στατίνες!
Πιο αναλυτικά, βρέθηκε ότι όσες ακολουθούσαν συστηματικά τους "κανόνες" της μεσογειακής διατροφής, είχαν κατά μέσο όρο:
- 29% μείωση της χρόνιας φλεγμονής (άρα και του καρδιαγγειακού κινδύνου)
- σχεδόν 30% βελτίωση στο μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου) και της αντίστασης στην ινσουλίνη
- καθώς επίσης μείωση κατά 27% του δείκτη μάζας σώματος.
Για ένα «ισχυρό μήνυμα δημόσιας υγείας» και για «σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά την πρωτογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου» έκανε λόγο ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σαφκάτ Αχμάντ. Όπως είπε, η νέα μελέτη δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή λειτουργεί προστατευτικά με πολυπαραγοντικό τρόπο και σε βάθος χρόνου.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Network Open".