Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Η μεσογειακή διατροφή μας προστατεύει από τη μόλυνση του αέρα

9/7/2018 11:51:53 πμ
Τεράστια τα οφέλη της για τον άνθρωπο αλλά και το περιβάλλον
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πληθαίνουν οι φωνές της επιστημονικής κοινότητας για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής. Πέρα από τα γνωστά περί πρόληψης διαφόρων ασθενειών, πλέον προστίθεται και η πρόληψη στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και η προστασία από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Όπως αναφέρει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή «104,9 Μυστικά Υγείας» ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, σήμερα ο πλανήτης έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ αυτή τη διατροφή, γιατί σε πρόσφατες μελέτες φάνηκε ότι μπορεί να αποτελέσει αμυντικό μηχανισμό στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.


«Σε μελέτη του Tufts που έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, βρέθηκε ότι 33 εκατομμύρια κινητήρες αυτοκινήτων ισοδυναμούν με τα καυσαέρια που παράγονται από την παρασκευή τροφής. Επίσης στη μελέτη βρέθηκε ότι η παραγωγή του κόκκινου κρέατος, δηλαδή το μπιφτέκι στο πιάτο μας, συμβάλλει κατά 36% στα αέρια του θερμοκηπίου». 'Aρα αν εμείς περιορίσουμε τη διατροφή μας σε ζωικές πρωτεΐνες και προτιμήσουμε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης που προτείνει και η μεσογειακή διατροφή, θα βοηθήσουμε πρακτικά και στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, και ως εκ τούτου θα βελτιώσουμε τις κλιματικές συνθήκες, τονίζει ο κ. Χαλβατσιώτης.

Τα καινούργια οφέλη όμως της μεσογειακής διατροφής δεν σταματούν εδώ.


«Μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ που έγινε σε 548.699 ανθρώπους για 17 χρόνια και ανακοινώθηκε στις αρχές Ιουλίου, σε συνέδριο της Αμερικανικής Θωρακοχειρουργικής Εταιρείας, διαπιστώνει ότι όσοι ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, προστατεύονται από την έκθεση στη μόλυνση της ατμόσφαιρας, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει μέσα από τα φρούτα και τα λαχανικά». 

*O κ. Χαλβατσιώτης είναι επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολήτου Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αττικόν, με εξειδίκευση στο Διαβήτη, και ΓΓ του Ινστιτούτου Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν μπορούν να κλειστούν ραντεβού και να γίνουν εμβολιασμοί






Σχετικά άρθρα

«Δώστε στα γυαλιά σας μια 2η ευκαιρία»
Μια καινοτόμος δράση του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica
Το 83% των πολιτών χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα σημαντικό το έργο του ΕΕΣ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα Πανελλαδικής Έρευνας από την εταιρεία PULSE RC
Νέα ακαδημία Τένις από την KICKS Academy
Διοργανώνει Open Day το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024