Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η κουρκουμίνη βελτιώνει τη μνήμη, την προσοχή και τη διάθεση

24/1/2018 12:28:01 μμ
Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λος 'Αντζελες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η δράση της κουρκουμίνης στην ενίσχυση της μνήμης και της προσοχής μελετήθηκε σε μια μακράς διάρκειας δοκιμή σε ανθρώπους και έδωσε ελπιδοφόρα αποτελέσματα.


Η κουρκουμίνη είναι η ουσία που εξάγεται από τη ρίζα του κουρκουμά, ενός φυτού που χρησιμοποιείται κυρίως ως μπαχαρικό σε τρόφιμα (π.χ. κάρυ) αλλά και στη σύνθεση προϊόντων, π.χ. σε μουστάρδες. Η κουρκουμίνη είναι γνωστή για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες –τουλάχιστον σε εργαστηριακό περιβάλλον– και γι' αυτό κυκλοφορεί ευρέως και ως συμπλήρωμα διατροφής.


Στην πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λος 'Αντζελες της Καλιφόρνια των Η.Π.Α. (UCLA), οι ερευνητές χορήγησαν 90mg μιας βιοδιαθέσιμης μορφής κουρκουμίνης, 2 φορές την ημέρα, σε ενήλικες ηλικίας 51-84 ετών που δεν έπασχαν από άνοια, για 18 μήνες και συνέκριναν τις επιδόσεις τους με ομάδα ελέγχου που πήρε placebo.


Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, η καθημερινή λήψη της κουρκουμίνης οδήγησε σε σημαντική βελτίωση στη μνήμη και στην προσοχή (κατά 28%), ενώ μείωσε τη συσσώρευση της πλάκας αμυλοειδούς από τις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεση και τη μνήμη (σύμφωνα με εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν και μετά την έρευνα).


Οι ερευνητές αποδίδουν αυτά τα νευροπροστατευτικά οφέλη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κουρκουμίνης, ενώ σημειώνουν ότι -σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες- στους Ινδούς (που καταναλώνουν συχνά κάρυ) ο επιπολασμός της νόσου Αλτσχάιμερ είναι χαμηλός και οι γνωστικές επιδόσεις των ηλικιωμένων καλύτερες.


Η δράση της κουρκουμίνης στις γνωστικές λειτουργίες των ανθρώπων έχει μελετηθεί και στο παρελθόν με αρνητικά αποτελέσματα, ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι χρησιμοποιήθηκαν μορφές της ουσίας με περιορισμένη βιοδιαθεσιμότητα.


Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Geriatric Psychiatry.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα του Fortune και της KPMG
Έχουν θετικά αποτελέσματα για την υγεία






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics