Η δράση της κουρκουμίνης στην ενίσχυση της μνήμης και της προσοχής μελετήθηκε σε μια μακράς διάρκειας δοκιμή σε ανθρώπους και έδωσε ελπιδοφόρα αποτελέσματα.
Η κουρκουμίνη είναι η ουσία που εξάγεται από τη ρίζα του κουρκουμά, ενός φυτού που χρησιμοποιείται κυρίως ως μπαχαρικό σε τρόφιμα (π.χ. κάρυ) αλλά και στη σύνθεση προϊόντων, π.χ. σε μουστάρδες. Η κουρκουμίνη είναι γνωστή για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες –τουλάχιστον σε εργαστηριακό περιβάλλον– και γι' αυτό κυκλοφορεί ευρέως και ως συμπλήρωμα διατροφής.
Στην πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λος 'Αντζελες της Καλιφόρνια των Η.Π.Α. (UCLA), οι ερευνητές χορήγησαν 90mg μιας βιοδιαθέσιμης μορφής κουρκουμίνης, 2 φορές την ημέρα, σε ενήλικες ηλικίας 51-84 ετών που δεν έπασχαν από άνοια, για 18 μήνες και συνέκριναν τις επιδόσεις τους με ομάδα ελέγχου που πήρε placebo.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, η καθημερινή λήψη της κουρκουμίνης οδήγησε σε σημαντική βελτίωση στη μνήμη και στην προσοχή (κατά 28%), ενώ μείωσε τη συσσώρευση της πλάκας αμυλοειδούς από τις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεση και τη μνήμη (σύμφωνα με εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν και μετά την έρευνα).
Οι ερευνητές αποδίδουν αυτά τα νευροπροστατευτικά οφέλη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κουρκουμίνης, ενώ σημειώνουν ότι -σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες- στους Ινδούς (που καταναλώνουν συχνά κάρυ) ο επιπολασμός της νόσου Αλτσχάιμερ είναι χαμηλός και οι γνωστικές επιδόσεις των ηλικιωμένων καλύτερες.
Η δράση της κουρκουμίνης στις γνωστικές λειτουργίες των ανθρώπων έχει μελετηθεί και στο παρελθόν με αρνητικά αποτελέσματα, ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι χρησιμοποιήθηκαν μορφές της ουσίας με περιορισμένη βιοδιαθεσιμότητα.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Geriatric Psychiatry.