Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η κάνναβη μπορεί και να έχει επιπτώσεις στην υγεία

4/4/2017 3:18:26 μμ
Επιστήμονες εκφράζουν το σκεπτικισμό τους για την αυξημένη χρήση της
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Προειδοποιήσεις για τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει η χρήση κάνναβης εξέδωσαν δύο κορυφαίοι οργανισμοί υγείας σε Αμερική και Αγγλία καθώς, όπως παρατηρούν, τα προϊόντα αυτά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους νέους. Παράλληλα, όλο και περισσότερες χώρες εντάσσουν τα κανναβινοειδή ως βασικό συστατικό σε φάρμακα εκλογής για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Όμως, ερευνητές από τη Φιλαδέλφεια διαπίστωσαν προσφάτως ότι η χρήση μαριχουάνας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 10% και την πιθανότητα καρδιακής προσβολής κατά 26%, συγκριτικά με τους μη χρήστες. Στις διαπιστώσεις αυτές κατέληξε το Einstein Medical Center της Φιλαδέλφειας έπειτα από ανάλυση άνω των δύο εκατομμυρίων κλινικών δεδομένων από ενήλικους Αμερικάνους ασθενείς, χωρίς όμως να λάβουν υπόψη τους παράγοντες όπως η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα στοιχεία που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί ερευνητές αφορούν άτομα με προβλήματα υγείας δεν τα καθιστά απολύτως συγκρίσιμα και αξιόπιστα για το σύνολο του πληθυσμού.

'Αλλη επιστημονική ομάδα, αυτή του Kings College του Λονδίνου, εφιστά την προσοχή όλων μας με άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Lancet. «Παρότι οι περισσότεροι χρήστες δεν θα εμφανίσουν προβλήματα, είναι σημαντικό τώρα που η χρήση κάνναβης γίνεται ολοένα και πιο ελεύθερη να βρούμε νέους τρόπους ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε πιθανές βλάβες εξαιτίας της κάνναβης», γράφει ο Αμίρ Ενγκλούντ, μέλος της επιστημονικής ομάδας. Ο συνάδελφός του, Τομ Φρίμαν προσθέτει ότι «τα οκτώ τελευταία χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που δέχθηκαν στη Μ. Βρετανία ιατρική περίθαλψη εξαιτίας της κάνναβης αυξήθηκε πάνω από 50%».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η νέα θεματική ενότητα της f-anazitisi
Από την Κατερίνα Γουλιώτη, Φαρμακοποιό MPharm, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Κοινωνική Ιατρική και Φαρμακευτική Φροντίδα, Ιατρική ΔΠΘ






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics